Home > Veckosammanfattning: Feds policy hjälper globala aktier, BoE skjuter upp räntehöjningen, oljan vänder

Veckosammanfattning: Feds policy hjälper globala aktier, BoE skjuter upp räntehöjningen, oljan vänder

  • Feds beslut att minska utgifterna med 15 miljarder dollar hjälpte aktiemarknaderna

  • BoE jobbar på att öka konsumentaktier

  • Oljepriset faller efter OPEC+ möte

Investerare över hela marknaden har haft mycket att jubla för under veckan, aptiten har stärkts av imponerande resultat och en optimistisk syn på det fjärde kvartalet. Den amerikanska centralbankens beslut att minska utgifterna och OPEC-nationens beslutsamhet om oljeproduktion har alla varit viktiga händelser för veckan som slutade den 5 november.

Fed minskar obligationsköpen, Bank of England försenar räntehöjningen

Ett mycket efterlängtat möte i den amerikanska centralbanken den här veckan slutade med en positiv stämning på marknaden. Detta efter att beslutsfattare beslutat att minska utgifterna för obligationer med 15 miljarder dollar, vilket lyfter fram en potentiell ekonomisk återhämtning.

Fed:s beslut att skära ner på utgifterna från Covid-19 pandemi-epoken ses som en positiv signal på Wall Street och kommer sannolikt att öka investerarnas förtroende. Men eftersom Fed vill avsluta sitt program för kvantitativa lättnader i juni 2022, kommer investerare sannolikt att vara försiktiga med potentiell påverkan från negativa arbetsmarknadsdata.

Samtidigt gav Bank of England en oväntad push för marknaden genom att besluta att avvakta med räntehöjningar. På torsdagen röstade BoE:s penningpolitiska kommitté 7-2 för att hålla räntan på 0,1 %, och majoriteten röstade också för att behålla Storbritanniens program för obligationsköp.

Kunal Sawhney, VD för Kalkine Media sa till Reuters att den brittiska centralbankens drag kan vara den signal som investerare behöver för att driva konsumentaktier högre.

Börsutsikter

De globala aktiemarknaderna var fortfarande nära rekordhöga nivåer på torsdagen, med S&P 500 som stängde +0,14%, Nasdaq Composite +0,41% och Dow Jones Industrial Average såg en mindre reträtt på 0,3%.

Storbritanniens FTSE 100 steg med 0,4% på fredagen, med uppgångar som stöds av en uppgång i priset av AstraZeneca (AZN.L) och GlaxoSmithKline (GSK.L)

Den paneuropeiska STOXX 600 har stigit 0,05% högre efter att ha postat sju raka greener, medan Frankrikes CAC 40-index är uppe med 0,4 %.

Oljepriset omvänt

Oljepriset har blivit lägre efter rapporter om ökat utbud från Saudiarabien. Sektorn visar också tecken på vändning efter OPEC-mötet.

Brent-råolja steg till toppar på $84,49 per fat under torsdagen, medan West Texas Intermediate-råolja nådde $83,42. Brent-råolja har dock sjunkit till $80,79 när detta skrivs, medan WTI har kommit under $80-strecket för att handlas runt $79,60.

Olja har inte ökats i köp under den asiatiska marknaden, fastän korrigeringen ser ut att fortsätta tillsammans med en avmattning för kol och naturgas.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto