Home > Vem är det som äger amerikanska aktier?

Vem är det som äger amerikanska aktier?

Den amerikanska aktiemarknaden har varit ett populärt samtalsämne under 2020. Resultaten under pandemin har överraskat många marknadsdeltagare.

Många nya aktörer har tagit sig in på marknaden. En ny generation investerare har plötsligt tillgång till billiga andelar i aktier då aktiemäklarbranschen i USA har förändrats dramatiskt. Nuförtiden behöver du inte äga en hel aktie då mäklarna låter dig äga små delar av en aktie.

Dessutom har automatiserade tjänster gjort investeringsprocessen lättare för privata investerare att vara en del av marknaden. Men vem är det egentligen som äger amerikanska aktier, och finns det utrymme för fler investerare i framtiden?

En detaljerad titt på vem det är som äger amerikanska aktier

En Gallup-undersökning genomfördes i år under aktiemarknadens starka vändning efter den pandemi-relaterade dippen, och den visar hur den amerikanska investerarbasen ser ut. Över hälften av vuxna amerikaner (55%) äger aktier, vilket innebär att 45% inte gör det. Det finns med andra ord en stor potential för fler människor att ge sig in på aktiemarknaden.

Det är inte överraskande att folk över 50 är mer involverade i aktiemarknaden än de yngre generationerna. Om man tittar på undersökningens datum ser man dock att den genomfördes i mars och april 2020. Mycket har förändrats sedan dess, framförallt när det kommer till de fraktionerade investeringar som vi nämnde tidigare. Det finansiella stöd som delades ut av den amerikanska kongressen ledde till att många valde att använda sina stödpengar till att investera på aktiemarknaden, framförallt den nya generationen som drivs av rådgivare från TikTok.

Det som är överraskande är att 15% av de med över 100 000 dollar i inkomst inte är involverade på aktiemarknaden. Oftast är det aktiemarknaden som ansvarar för en så kallade förmögenhetseffekt – ju mer marknaden stiger desto rikare känner sig folk, vilket leder till fler investeringar. Vi kan anta att dessa 15% inte har något intresse alls av aktiemarknaden och tillhör troligtvis en åldersgrupp som redan investerar i något annat, som i fastigheter eller andra alternativa investeringar.

Allt sammantaget ger undersökningen goda insikter i hur investerarbasen i USA ser ut, och att det finns potential för tillväxt. Varför är detta viktigt?

Under återhämtningen efter härdsmältan i mars var det många som ansåg att det var privata investerare som låg bakom aktiemarknadens vändning. Medan varje investerare inte investerade så mycket var antalet investerare så pass stort att det gjorde stor skillnad. Detta kan nu leda till att allt fler människor börjar delta på aktiemarknaden.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.