Home > Verbalt ingripande från ECB:s Lane får EURUSD att sjunka

Verbalt ingripande från ECB:s Lane får EURUSD att sjunka

EURUSD obevekliga ökning fortsätter i september. Månaden började med att paret närmade sig 1,20-nivån, och paret har tagit sig allt högre hela sommaren med 1,20 som en viktig gräns.

Vem hade kunnat ana att det mest likvida och populära valutaparet skulle kunna förflytta sig över 1 000 pip? Med tanke på att bördan av en stark valuta på den regionala inflationen är detta inte något som en centralbank kan tolerera.

Och det gjorde den inte.

Core-inflationen sjunker till rekordlåga nivåer i Euro-området

Två huvudsakliga händelser skedde igår som kan ha fått EURUSD att nått ett tak. Först och främst såg vi HICP-siffrorna från Euro-området.

Detta är ett mätvärde som ECB använder för att kalibrera inflationsförväntningar och, slutligen, inflationen som används för att skapa räntepolitik i Euro-området. ECB tittar på dessa Core-siffror, vilket innebär en siffra som inte räknar med energipriserna då de är för volatila och förvränger siffrorna.

Siffrorna var rekordlåga. Inte bara var detta en besvikelse. Förväntningarna låg på 0,9%, men siffrorna hamnade på 0,4% från 1,2%. Detta är ett YoY-estimat och ofta luras investerare av den förväntade siffran. Men, fokus bör ligga på skillnaden mellan föregående siffra och den faktiska siffran, det vill säga skillnaden mellan 1,2% och 0,4%. En skarp sänkning som denna kan inte ignoreras eller accepteras av ECB, vars huvudsakliga mandat har att göra med prisstabilitet och att nå inflationsmålet på 2%. Detta är inte i närheten av 2%, och nästa veckas beslut från ECB blev plötsligt väldigt intressant.

Snabbspola ett par timmar och ECB:s chefsekonom Lane säger att ECB inte riktar sig mot en specifik FX-kurs, utan att det är EUR/USD-kursen som är viktig. Boom.

Det var allt som krävdes för att EURUSD skulle vända kurs. Den sjönk med ett par hundra punkter sedan denna utlåtande och stannade inte innan 1,19.

Visst är det FX-kursen som spelar roll. Föreställ dig en centralbank som har problem med att få inflationen att nå 2% och misslyckas med det. Resultatet är att de tappar trovärdighet, vilket är av högsta vikt för en självständig centralbank. När valutan fortsätter att växa sig starkare blir det problem med inflationen, men det blir även problem med trovärdigheten.

När inflationen sjunker till 0,4% hotar den att nå deflationsterritorier.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto