Home > Vete – Sälj högt!

Vete – Sälj högt!

Låt oss ta en titt på vetepriset!

Detta är en av de mest relativt svaga råvarorna på marknaden om man jämför med de med liknande mönster historiskt sett. Denna metod att sålla ut intressanta instrument fungerar nästan bäst av alla mina indikatorer.

Det är dock inte uppseendeväckande att just vete släpar efter i utvecklingen jämfört med andra råvaror; vete produceras över så gott som hela världen och är den mest producerade råvaran sett till antal hektar och om man tittar på tonnaget hamnar vete inom de topp fem störst producerade jordbruksråvarorna.

Efter mer än 10000 års odling har den ju haft goda chanser att breda ut sig. Dess huvudsakliga handelsplats är som de flesta andra jordbruksprodukter CBOT, Chicago Board of Trade.

Som så gott som alla andra råvaror har vete under detta år konsoliderat och senare gått ner en aning genom att röra sig i stora ”rullande kullar”. Enligt råvarucykeln  borde då detta vara en större topp, som med många andra råvaror.

Mina modeller säger dock att det hursomhelst är mer tid kvar innan ett ras, både på börsen och för råvaror. Om man då vill sälja så gäller det att vänta och sälja så högt det bara går till att börja med. Med lite tur så kan vetepriset gå upp och göra en till ”rullande kulle” och hamna kring 700$/ 5000 bushels. (1 Bushel motsvarar ungefär 35 liter)

Vete är egentligen inte någon råvara som jag kommer handla men vill man sälja och ta position för längre tid bör man göra som ovan. Rent intellektuellt så kan man också säga att vetepriset kommer få svårt att stiga på grund av t.ex inflation då det fortfarande finns mycket vilande åkermark i världen som man kan odla vete på. På längre sikt kan dock jordbruksråvaror visa sig lönsamma, men för vem?

Vanliga råvaror ersätts med genmanipulerade eller hårdbesprutade i allt snabbare takt för varje år. Man fuskar helt enkelt med ”viktenheterna”, vilket ju också är finansmarknadens modus operandi! Så vi kanske med andra ord får billigare råvaror framöver, men riktiga råvaror blir allt svårare att få tag på. Men som med allt annat kan man ju också göra det själv, det vill säga börja odla grödor själv och bli bonde.

Den genomsnittliga åldern på de amerikanska bönderna just nu är 57 år! Om tio år kommer de vara 67 år! Jag håller därmed med Jim Rogers som säger att ett bra karriärval du kan göra på tio års sikt är att bli bonde. Fast sedan finns det ju något som Jim råkar också vara en av mina favoritinvesterare.

Han blir ofta hånad för sina smått radikala tankar, men får alltid det sista skrattet i slutändan! För övrigt är Jim Rogers en av få av de riktigt stora investerarna som har sagt att Federal Reserve borde stänga igen, och att den kommer gå i konkurs!

Teknisk analys vete (veckodiagram)
Teknisk analys vete (veckodiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.