Home > Vikten av marknadsförståelse

Vikten av marknadsförståelse

Vad många marknadsintresserade skulle tjäna på att förstå är att vikten av MARKNADSFÖRSTÅELSE är A och O. Specifika handelsstrategier, verktyg och indikatorer har extremt liten betydelse i jämförelse med kunskapen om HUR och VARFÖR en marknad är uppbyggd och fungerar. Med den grundläggande förståelsen för marknaden som ramverk så kan man i princip skapa vilken handelsstrategi man vill. Det spelar ingen roll om man använder glidande medelvärden, Fibonacci, RSI, Bollingerband eller något annat tekniskt verktyg eller indikator om man inte förstår hur och varför de fungerar och när de ska användas. Alla verktyg fungerar, om de används i rätt kontext och i kombination med rätt förståelse för marknaden.

Det är kunskapen om Auktionsmarknaden som till stor del skiljer vårt koncept och den lära vi följer från Fundamental och Teknisk analys. Våra specifika verktyg, Market och/eller Volume Profile Charting är bara simpla tekniskt verktyg, precis  som alla andra, om det inte används på rätt vis. Nyckeln till framgångsrik handel ligger inte i val av verktyg, indikatorer eller strategier, utan i förståelse. I slutändan så handlar man sin tillit och sitt förtroende för marknaden och dessa känslor är extremt svåra att finna när man inte förstår. Fråga dig själv; litar du i regel på saker som du inte förstår?

Jag har personligen följt några av världens topp-traders, genom olika utbildningsupplägg, och spenderat enorma summor pengar på att ta del av deras kunskap och syn på marknaden. Den slutsatsen som alla har kommit fram till, och som även jag nu har insett, är att marknaden är allt för komplex för att kunna sammanfattas och kontrolleras med några enkla matematiska verktyg eller indikatorer. Deras budskap lyder något i stil med detta; ”lär dig att förstå varför och hur en marknad är uppbyggd och fungerar, och lär dig att tänka kontextuellt, för alla verktyg fungerar, om du använder dem i rätt kontext. Det är kontexten som är viktig, och inte det enskilda verktyget”.

Så till alla er som har tänk i liknande banor, kan jag rekommendera att gå tillbaka ett steg, skala ner era grafer från den stora mängden verktyg och indikatorer, som den troligtvis är fylld av, och börja fokusera på marknadens aktörers beteende, och hur det gestaltar sig i en ren graf, vid skilda situationer. Fördelen med det här konceptet, Auktionsmarknadsteorin och analysverktyget Volume Profile, är att det tillgodoser en komplett ”lära” som rätar ut många av de frågetecken som dyker upp. Fokusera på det som du finner logiskt och försökt förstå hur andra bör agera i olika situationer, genom att lära känna dig själv. Dina egna känslor blir då en indikator på hur andra bör tänka i samma situation, fast du har den fördelen att du inser det steget före. Daytrading, swingtrading, val av marknad och strategi, tekniska verktyg och indikatorer är helt upp till var och en och de kommer alla att fungera om ni först ser till att skaffa rätt förståelse för marknadens funktion och syfte. Förståelsen för marknaden och er hjärna är och kommer alltid att vara era främsta verktyg.

World Capital Markets – Sveriges första analysprodukt baserad på Volume Profile

World Capital Markets är ett exklusivt marknadsbrev som går ut genom e-post i PDF-format. Produkten är Sveriges första baserad på analysverktyget Volume Profile och består av aktuella marknadsuppdateringar, konkreta handelscase och teoretisk utbildning om de finansiella marknaderna. Fokus ligger på några av de populäraste och mest likvida marknaderna i världen, The World Capital Markets. Däribland finner ni OMXS 30, Dax, S&P500, Guld, Silver, Crude Oil och några fler.

Under en begränsad period så erbjuds produkten helt gratis. För att starta er prenumeration så behöver ni endast besöka Worldcapitalmarkets.se och signa upp er e-postadress på förstasidan, så kommer ni mottaga brevet helt utan kostnad direkt i er inkorg.

Prenumerera →

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto