Home > Viktig data från Storbritannien denna vecka

Viktig data från Storbritannien denna vecka

Statistik från Non-Farm Payrolls (NFP) i USA visade en dyster bild av den amerikanska jobbmarknaden. Många investerare anser att den amerikanska ekonomin är ett riktmärke för världens utvecklade länder, så denna veckas statistik för brittisk arbetslöshet och detaljhandel kommer vara väldigt viktig när vi tolkar skadan från COVID-19.

Arbetslösheten stiger i världen, och Storbritannien är specifikt känsligt för externa faktorer på grund av den pågående Brexit-processen. Det som såg ut att vara en röst för frihet i juni 2016 känns nu som en extra börda för en av världens största ekonomier.

Brittisk data tros leda vägen

Investerare som är insatta i GBP har en bias på grund av nyheterna över helgen att Bank of England (BOE) är öppna inför negativ ränta, om krisen skulle bli värre.

På tisdag har investerare chansen att jämföra amerikansk och brittisk jobbdata då Claimant Count Change släpps på morgonen. CPI-rapporten kommer på onsdag, Flash PMI Services på torsdag och detaljhandelsförsäljning på fredag. Tillsammans skapar de en helhetsbild över hur det går i Storbritannien.

Som alltid kommer investerare fokusera på det okända och lyssna noga på ordförande Baileys tal på onsdag. Han kommer tillsammans med tre medlemmar i Monetary Policy Committee (MPC) att vittna om den ekonomiska effekten av coronakrisen inför Treasury Select Committee i London.

Bailey lär få det svårt att förminska påverkan av pandemin. Med tanke på den ledtråd investerare fick angående negativ ränta över helgen lär BOE troligtvis signalera att de är villiga att göra mer.

Detta hade varit en väldigt intressant utveckling då BOE tidigare brukade följa beslut från den amerikanska centralbanken. Den amerikanska centralbanken meddelade dock förra veckan att de inte överväger negativ ränta ”just nu”, vilket gör Baileys tal på onsdag extremt viktigt för de som är intresserade av GBP.

Enligt en ny utgåva av Bank of International Settlement (BIS) visar anställningsriskindexet förhöjda nivåer i hela Europa. Studien avslöjar att Sydeuropa leder den höga arbetslösheten, medan Storbritannien går mot strömmen.

Med tanke på att arbetslöshetsdata ofta är eftersläpande i sin natur kan dock Storbritannien komma ifatt resten av Europa och andra utvecklade nationer.

Den stora frågan nu är inte ifall den brittiska ekonomin kommer påverkas, utan snarare hur stor skadan egentligen är?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto