Home > Viktig ekonomisk data för månadsstarten

Viktig ekonomisk data för månadsstarten

Den sista månaden av det andra kvartalet år 2020 inleds med viktig data och beslut från centralbanker som antagligen kommer leda till instabila tillstånd på marknaden. Tre stora centralbanker kommer utannonsera sina penningpolitiska beslut innan fredagens Non-Farm Payrolls (NFP)-släpp i USA.

Penningpolitiken står i fokus

Den första fredagen av varje månaden innebär ett NFP-släpp – viktig ekonomisk data från USA. Marknadsdeltagare tolkar denna jobbdata i USA med den amerikanska centralbankens mandat på prisstabilitet och jobbtillfällen i åtanke. NFP-veckan är därför en speciell vecka under handelsmånaden.

Veckan vi har framför oss är dock ännu viktigare då tre centralbanker släpper sina penningpolitiska beslut. Till följd av coronavirus-pandemin förväntas det att alla tre centralbanker kommer ha en proaktiv attityd och utannonsera ytterligare åtgärder för att stimulera ekonomisk återhämtning.

Allt inleds med Reserve Bank of Australia (RBA) på tisdagen. Prognosen är att RBA kommer behålla kontanträntan på 0,25%, men med förändrat fokus på kvantitativa lättnader i Australien och hur AUD kommer reagera på det. AUD-paren har återhämtat sig aggressivt sedan början på coronavirus-krisen, och RBA anses ha skapat gynnsamma förhållanden för detta.

En dag senare är det Bank of Canada (BOC)s tur att utannonsera deras räntenivå. Efter att priset på olja blev negativt i april har CAD varit en av de mest instabila valutorna på Forex-marknaden med högre intervall än vanligt på de flesta paren. Detaljer om förändringar för deras obligationsprogram som just nu är aktivt i Kanada kommer ytterligare påverka CAD-parens instabilitet.

På torsdagen kommer antagligen ECB roffa åt sig all uppmärksamhet. De har varit en av de mest proaktiva centralbankerna under coronavirus-utbrottet och förväntas expandera sitt PEPP-program med ytterligare en halv biljon Euro och meddelade att de stöttar den gemensamma skuld som utannonserades av EU-kommissionen förra veckan.

Vi kan även förvänta oss överraskningar. Styrelseledamoten Isabel Schnabel och ECBs Villeroy indikerade att det finns utrymme för ECB att förnya, och att centralbanken är redo att agera. På torsdag kommer vi även höra mer om personalprognoser för Euro-området, vilket troligtvis kommer visa på ytterligare nedåtgående trender.

Fredagens NFP avslutar veckan, och marknadsdeltagare kommer fokusera på tecken på potentiella bottennoteringar angående jobbförluster. Tecken på en vändande trend kommer fungera som en boost för aktiemarknader.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto