Home > Viktig vecka för euron

Viktig vecka för euron

Många investerare förbereder sig inför semester, vilket leder till att euron nu går in i en av dess viktigaste veckor sen den introducerades på marknaden. Bundesbanks ordförande, Jens Weidman, måste svara på den tyska författningsdomstolens beslut att en del av ECB:s tillgångsköp var ”olagliga”.

APP, eller Asset Purchase Program, som startades år 2015 står mitt i eurons problem. Medan domstolen i Karlsruhe inte hittade några brott när det kom till monetär finansiering ansåg de att EU-domstolen agerade bortom sin auktoritet när de etablerade proportionerna i APP-programmet.

Den 5:e augusti är deadline i Karlsruhe

Om två dagar kräver domstolen i Karlsruhe ett svar från Bundesbank. Om ECB inte respekterade proportionalitetsprincipen så var Bundesbanks deltagande i APP-programmet olagligt.

Detta kanske låter tråkigt för de flesta som läser detta, men APP-programmens status som lagliga eller olagligt kan räcka för att få ett helt finansiellt system att gå under. Euron går därmed in i en av dess viktigaste veckor någonsin, och försiktiga investerare har redan börjat strukturera om sina portföljer.

Den stora frågan är hur Bundesbank kommer agera om två dagar. Bakom stängda dörrar pågår säkerligen diskussioner om hur det hela ska fortgå. Det kan dock bli så att vi inte får mer detaljer då Bundesbank kan välja att inte svara på beslutet från den tyska domstolen.

Om de svarar och ger sitt slutgiltiga svar angående proportionalitet är risken att euron kommer falla skarpt. Hittills har Bundesbanks ordförande inte uttalat sig om det hela, och det är osannolikt att finansiell media inte kommer kräva ett svar inom kort.

Euron har haft en av sina bästa perioder sedan coronavirus-pandemins utbrott. Tilliten till det europeiska projektet har stigit till enastående nivåer sedan EU-toppmötets beslut om gemensam skuld. Det starka och enade beslutet om hur hälsokrisen skulle hanteras genererade ett aldrig tidigare skådat svar från investerare.

Men nu ligger allt detta i fara. Den tyska författningsdomstolens beslut tidigare i år finns där som en påminnelse om de legala brister som existerar i det europeiska projektet. Det finns en vilja att lösa potentiella problem, men detta lär ta tid, och tid är pengar, framförallt under en lågkonjunktur.

Spänn fast säkerhetsbältena inför den 5:e augusti. Euron lär behöva det.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto