Home > Viktiga detaljer från ECB:s virtuella konferens

Viktiga detaljer från ECB:s virtuella konferens

Förra veckans huvudsakliga händelse för finansiella marknader var ECB:s virtuella Sintra-konferens. Eftersom Jerome Powell från Fed och Andrew Bailey från Storbritanniens centralbank också deltog fokuserade marknaderna på de budskap som sändes ut av de tre mäktigaste centralbankerna i världen.

En sak marknadsdeltagare redan vet är att världens centralbanker sällan agerar utan att först kommunicera med varandra. De träffas trots allt regelbundet i Basel i Schweiz under paraplyorganisationen Bank for International Settlements.

För en gångs skull togs ECB:s budskap emot positivt av marknaderna. Lagarde kommunicerade en bild av en mäktig centralbank som är redo att agera i december. Vad som är intressant är att Lagarde nekade till en potentiell räntesänkning men garanterade fler lättnader.

Vad för slags budskap var det ECB kommunicerade?

Det huvudsakliga budskapet handlade om att inte förlita sig på ett vaccin för ekonomisk återhämtning. Ett COVID-19-vaccin är förvisso mer än bara goda nyheter, men fram tills det att det blir tillgängligt på stor skala fortsätter den negativa påverkan på ekonomin. Till följd av det garanterade ECB att agera under den andra vågen, med lika stor kraft som under första vågen.

Vissa ekonomer argumenterar för att det nu finns hopp om att vinna kampen mot pandemin tack vare de positiva vaccin-nyheterna. Det kan därför vara en god idé för centralbank att ta det lite lugnare med lättnaderna. Men Lagarde svarade i form av ett av hennes bästa tal som ordförande. Hon belyste behovet av att ett fortsatt arbete för att bekämpa pandemin fram tills det att den ligger bakom oss.

Som tidigare nämnts nekade ECB till att änka inlåningsfaciliteten. De anser dock att deras PEPP-program och TLTRO är effektiva i att bekämpa krisen. På tal om TLTRO (Targeted Long-Term Refinancing Operations) pratas det mycket på marknaderna om de dubbla räntor som ECT sätter, och hur effektivt detta system är.

Å ena sidan vägrar ECB sänka inlåningsfaciliteten under -0,5%, men å andra sidan erbjuder deras TLTRO:er så låg som -1% ränta. Detta är varför deras system med dubbla räntor är effektiva enligt ECB, med tanke på den starka efterfrågan för produkten från kommersiella banker.

Det budskap som ECB kommer kommunicera under december-mötet blir därmed att ECB är redo att erbjuda mer fördelaktiga TLTRO-villkor, i ett försök att påverka eurons nyfunna styrka.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.