Home > Viktiga detaljer från FOMC-mötet i januari 2021

Viktiga detaljer från FOMC-mötet i januari 2021

De finansiella marknaderna har varit på drift de senaste veckorna, och många marknadsdeltagare har pekat på Fed:s möte som avslutades igår. Aktiemarknadsindex har legat högt fram tills FOMC-utlåtandet, trots att viss försäljning har ägt rum men som snabbt köptes innan Fed:s utlåtande släpptes.

Man kan säga att detta är normala prisförändringar inför ett viktigt Fed-möte, och det är sant att det är vanligt för marknaden att vara på drift, framförallt med tanke på vad som stod på spel igår – kunde vi få se ett hökaktigt budskap från Fed?

Vad signalerade Fed?

Om Fed signalerade något så var det inte hökaktigt. Fed:s Powell upprepade faktumet att arbetslöshetsgraden, trots förbättringarna, ligger närmare tio procent. Därmed behöver mer göras.

Till följd av det har Fed låtit räntan stå kvar, vilket innebär att det intervall de siktar in sig på är mellan 0,00% och 0,25%. De förändrade inte heller räntan på reserver utan höll den på 0,1% medan programmet för kvantitativa lättnader fortsätter inom samma parametrar.

Med andra ord såg FOMC-utlåtandet ut som förväntat. Tyvärr innebar inte heller presskonferensen mer klarhet i vad Fed har för avsikt att göra snart eller inom en medellång framtid. Istället handlade många frågor om vad som skedde nyligen på Wall Street, där privata investerare och traders har agerat tillsammans för att straffa hedgefonder som kortsäljer. Fed kan givetvis inte kommentera på sådan spekulation, då spekulation är lika gammalt som aktiemarknaden.

För valutamarknaden innebar Fed:s budskap, trots att det var otydligt, att valutor relaterade till råvaror såg skarpa rörelser. Eftersom Dow Jones förlorade flera hundra punkter igår sjönk även AUDUSD, då det korrelerar starkt med indexet. Detta innebär inte att andra USD-par följer, exempelvis köps och säljs EURUSD med en budton just nu. Oavsett anledning fortsätter investerare satsa på euron, vilket kan ses i prisförändringarna för januari.

Trots att EURUSD sjönk från 1,23 i början av året till 1,2050 har rörelserna följts av en återgång med åtminstone 61,8%. Ja, paret kom tillbaka starkt, men faktumet att det har lyckats klättra ut ur varje dipp hittills antyder att det finns en stark köpkraft när paret korrigeras.

Allt sammantaget var det inget nytt från Fed, förutom att den ekonomiska återhämtningen är full av osäkerhet och att situationen hittills inte kräver några förändringar i penningpolitiken. Fokus nu ligger på aktiemarknaden (igen) och vad slutet på handelsmånaden innehåller.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.