Home > Viktiga ekonomiska händelser under handelsveckan

Viktiga ekonomiska händelser under handelsveckan

Handelsveckan inleds med en… paus. Idag firar USA President’s Day, vilket innebär att de amerikanska bankerna är stängda, och inga viktiga ekonomiska rapporter släpps idag. I Europa ser det i princip likadant ut, trots att det inte är någon helgdag där idag.

Vad gäller för valutahandlare denna vecka?

Förra veckan var detta års långsammaste handelsvecka hittills. Visserligen finns det inte så många veckor att jämföra med, men likväl nådde VIX (volatilitetsindexet) på den amerikanska aktiemarknaden extremt låga nivåer. Eftersom den amerikanska aktiemarknaden driver valutamarknadens volatilitet spiller den låga aktiviteten över till valutamarknaden. Om inte något osannolikt sker denna vecka är sannolikheten hög att saker och ting fortsätter likadant med en vecka som inte innehåller mycket ekonomisk data.

Det viktigaste idag är protokollet från RBA:s penningpolitiska möte. Detta protkoll kommer dock efter att New York-marknaden stänger, så de kommer påverka den australiska dollarn under den kommande asiatiska sessionen.

Tisdagen kommer handla om mindre viktig data under London-sessionen (exempelvis Flash BNP i Euro-området, ZEW i Tyskland) och i USA är den enda viktiga händelsen Dalys tal på Fed. Daly kommer tala om ekonomisk och monetär policy på ett event som arrangeras av University of San Francisco. Eftersom frågor från publiken förväntas kommer marknaderna röra sig vid händelse av intressanta utlåtanden.

Med start på onsdag börjar intressant data släppas. CPI i Storbritannien, detaljhandeln i USA och senare under den nordamerikanska sessionen även FOMC-protokollet.

Av dessa tre kommer troligtvis protokollet vara det som skapar mest volatilitet. Inte för att de kommer innehålla något nytt, utan för att marknaden oftast väntar tills protokollet kommer innan den agerar, då det kan innehålla överraskningar.

Handelsveckan avslutas med Euro-områdets Flash-rapport för PMI i tjänste- och tillverkningssektorn tillsammans med detaljhandeln i Storbritannien. Detta är viktig ekonomisk data, och om marknaden inte rör sig förrän på fredagen kommer dessa rapporter räcka för att skapa utrymme för det.

Allt sammantaget blir det en intressant vecka, med ett wild card – Fed:s penningpolitiska rapport. Denna släpps vanligtvis vi denna tidpunkt på året, men släpptes inte förra veckan. Om den kommer denna vecka kan volatiliteten på dollarn öka.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.