Home > Viktiga förändringar för GBP denna vecka

Viktiga förändringar för GBP denna vecka

Under den första veckan efter resultatet i det amerikanska presidentvalet har handeln varit kaotisk. Aktier och valutor letar efter riktning efter nyheterna om att ett potentiellt COVID-19-vaccin kan komma så tidigt som nästa år.

Dessa nyheter skapade lika mycket kaos på marknaden som det kaos man såg i början av pandemin. Investerare som letade efter riktning började rotera sina tillgångar i olika områden. En av dessa tillgångar var det brittiska pundet (GBP).

Om något finns det ett konstruktivt sentiment angående det brittiska pundet, framförallt efter Bidens valvinst. Dagens BNP-rapport visar dock, åter igen, att Storbritannien är ett av de länder som har drabbats hårdast av lågkonjunkturen. COVID-19-relaterade dödsfall visar hur illa de har hanterat pandemin.

Kommer förutseende investerare köpa GBP under den kommande perioden?

Vad är nytt för den brittiska ekonomin och landets valuta?

Den eventuellt viktigaste händelsen för brittisk penningpolitik kan vara Bidens vinst i det amerikanska presidentvalet. Demokraterna var tydliga med att de inte kommer tolerera brott mot Good Friday-avtalet, och Storbritannien kommer göra allt i sin makt för att skydda relationen med USA. Förväntningarna är därför att ett Brexit-avtal kommer kunna nås snabbare än väntat.

Marknaden reagerade subtilt genom att sänka EURGBP från 0,90 till 0,87. Dock vände paret snabbt efter en stark efterfrågan på euron.

Dagens BNP-rapport över det tredje kvartalet visar en stark vändning. Detta kan vara anledningen varför GBP har ökat mot EUR, men positiva utvecklingar här bör tas med en nypa salt. Medan detta är den skarpaste ökningen under ett kvartal sedan 1955 innebär sammandragningen fortfarande att det över året är en minskning på 10%.

Bank of Englands ordförande Bailey kommer snart delta på en policypanel på ECB:s centralbankskonferens. Inför detta deltagande har han delat med sig sina tankar på dagens BNP-rapport och menar att den ligger i linje med var BOE trodde den skulle ligga. Han anmärkte den starka återhämtningen, men även att det finns ett stort gap att fylla jämfört med samma period 2019.

För att sammanfatta kommer ekonomins utveckling i Storbritannien under resten av året ha en stark påverkan på GBP. Detta är en valuta som förflyttar sig väldigt beroende av hur det går med Brexit. Vi närmar oss nu slutet av denna saga, så förvänta dig att denna valutas volatilitet kommer öga signifikant.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.