Home > Viktiga händelser denna handelsvecka

Viktiga händelser denna handelsvecka

USA har en ny president. På lördagen vann Joe Bidan Pennsylvania, vilket innebar att han hade de röster han behövde för att vinna presidentskapet.

Nyheterna påverkade dock inte de finansiella marknaderna särskilt mycket. Vid öppning rörde sig USD knappt alls, vilket innebär att resultatet troligtvis redan var prissatt på marknaden. Därför kan traders återgå till att fokusera på de vanliga finansiella händelserna under veckan och under resten av 2020.

Vad händer denna vecka?

Det viktigaste denna handelsvecka är ECB:s forum för centralbanker. För ett par år sedan kopierade ECB Fed:s modell och började organisera ett årligt forum i Sintra, Portugal, precis som det Fed arrangerar i Jackson Hole. På grund av pandemin äger detta års konferens rum online.

Viktiga ämnen kommer diskuteras, och ordföranden på ECB, BOE och Fed kommer bland annat tala. I en värld som domineras av ingripanden från centralbanker kommer denna händelse troligtvis generera volatilitet på de finansiella marknaderna.

Senare idag kommer Storbritanniens centralbankschef Andrew Bailey tala på Green Horizon Summit. Detta är det första av tre tal han kommer hålla denna vecka, så förvänta dig att GBP-paren kommer påverkas av hans utlåtanden.

Nya Zeelands centralbank (RBNZ) kommer släppa sina beslut kring räntor och penningpolitik på onsdag. Marknaden förväntar sig inget nytt från RBNZ, men om man tar en titt på det stödpaket som Australiens centralbank (RBA) släppte förra veckan kan RBA mycket väl överraska marknaderna.

CPI (Consumer Price Index – inflation) i USA på torsdag kommer påverka USD-paren. Marknaden förväntar sig en nedgång månad över månad, så pressen ökar på Fed att agera under deras nästa möte.

På tal om Fed ändrade de inte sin penningpolitik under föregående veckas möte av den enkla anledningen att landets fokus låg på valet. Precis som ECB förväntas det att Fed kommer lätta de finansiella villkoren i december.

Med det sagt bör vi förvänta oss att nyheter om presidentposten i USA kommer påverka marknaderna också. Trump kommer troligtvis inte lämna över till Biden utan att först ta till alla möjliga medel.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.