Home > Viktiga händelser för finansiella marknaderna under den kommande veckan

Viktiga händelser för finansiella marknaderna under den kommande veckan

Veckan inleds långsamt utan viktiga ekonomiska händelser på måndagen. Trots att ordförande Christine Lagarde på den europeiska centralbanken (ECB) talar två gånger idag kommer fokus på onsdagen ligga på FOMC-utlåtandet och den efterföljande presskonferensen.

Förra torsdagen levererade ECB ett tvetydigt budskap till finansiella marknader. Deras utlåtande betonade förvisso lättade finansiella villkor i Euro-området, men uppfattades ändå av marknaden som aningen hökaktigt. Till följd av det avslutade Euro-paren veckan med en uppåtgående ton, vilket vi fortfarande ser under öppningen av dagens London-session.

Tysk VAT och utrullning av vaccin

Europa har en tuff vecka framför sig. Coronavirus-pandemin fortsätter att orsaka problem i Europa. Läkemedelsbolag har meddelat att det blir förseningar i leveransen av vaccinen, så Europa ligger en bra bit efter när det kommer till distribueringen av vaccin.

Bryssel möter nu press angående att göra kontrakten med läkemedelsföretagen offentliga, då många anser att det är oacceptabelt att Storbritannien har vaccinerat 10% av sin befolkning, USA 6% och EU endast 2%. Utvecklingar här räcker för att skapa volatilitet på marknaden, framförallt på euro-paren.

På torsdagen kommer marknaden fokusera på tysk inflation. Centralbanken har flera gånger menat att anledningen till den låga inflationen i Euro-området har att göra med sänkt VAT i Tyskland. På torsdagen kommer vi få reda på exakt hur mycket, vilket kan leda till prisförändringar för euro-paren.

FOMC genomför inga förändringar

Fed förväntas inte leverera något nytt på onsdag. Fokus kommer därför ligga på antydningar om mindre lättnader i framtiden, då detta kan ske utan Fed:s implicita åtgärder. Exempelvis förväntar sig marknaden mer finansiellt stöd från den nya administrationen i Washington, men det innebär att finansdepartementet kommer utfärda enorma mängder skuld. Om Fed inte köper hela utfärdandet kan detta upplevas som en åtstramning av deltagare på finansiella marknader.

Då detta är månadens sista handelsvecka blir fredagen viktig vad gäller positionering inför resten av året. Därför kan vi förvänta oss fyrverkerier och volatilitet mot slutet av handelsveckan.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.