Home > Viktiga händelser under NFP-veckan i mars 2021

Viktiga händelser under NFP-veckan i mars 2021

NFP-veckan i mars 2021 inleddes nyligen med att dollarn stiger på valutamarknaden. Dollarn tradeas med en budton efter fler lättnader från andra centralbanker. Högre långsiktig avkastning har lett till oönskad finansiell åtstramning, och världen vänder sig nu till säkerheten i den amerikanska dollarn.

Veckan framöver är full av viktiga ekonomiska händelser, men fokus ligger fortsatt på veckans sista handelsdag då NFP-rapporten i USA släpps. Allt annat bleknar i betydelse då traders alltid letar efter ledtrådar om hur ekonomin mår genom att titta på den amerikanska arbetsmarknaden.

Fokus på den amerikanska dollarn

Den amerikanska dollarn steg med över två hundra punkter mot euron, det brittiska pundet och den australiska dollarn under de senaste två handelsdagarna. Om trenden fortsätter kommer reaktionen på NFP-datan på fredag bli avgörande för den medellångsiktiga utvecklingen för den amerikanska dollarn.

ISM Manufacturing PMI är den första viktiga ekonomiska rapporten denna vecka. Marknaden förväntar sig en stark rapport på 58,7, och sysselsättningskomponenten kommer säga mycket om sektorns förmåga att skapa jobb.

Tidigt under den asiatiska sessionen släpper RBA sitt penningpolitiska utlåtande. Den australiska dollarn var en av de starkaste valutorna under pandemin, och RBA är inte nöjd med denna utveckling, framförallt då vissa råvarupriser har korrigerat på sistone. Den australiska och kanadensiska BNP:n på tisdagen är händelser som brukar får marknaderna att röra på sig för råvaruvalutor som AUD och CAD.

På onsdag släpps den årliga budgeten i Storbritannien, vilket kommer påverka det brittiska pundet. Pundet har sjunkit mot den amerikanska dollarn på sistone, men är fortsatt stark med 1,40-nivån i sikte.

Löner i den privata sektorn (ADP) och ISM Non-Manufacturing, samt arbetslöshetsrapporten på onsdag och torsdag kommer ge oss ledtrådar om hur NFP-rapporten kommer se ut. Torsdag-eftermiddag talar Jerome Powell, ordförande på Fed, om den amerikanska ekonomin under ett evenemang som organiseras av Wall Street Journal. Då frågor från publiken förväntas kan denna händelse få marknaderna att röra på sig.

Allt sammantaget blir det en klassisk NFP-vecka. Med andra ord lär vi se konsolidering för de huvudsakliga valutorna under de första dagarna, följt av den så viktiga NFP-fredagen.

Det finns dock ett wild card i långsiktig avkastning. Om denna stiger mer kan även dollarn stiga ännu mer.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.