Home > Viktiga händelser under Thanksgiving-veckan

Viktiga händelser under Thanksgiving-veckan

Thanksgiving-veckan är här, och bankerna i USA stänger ned på fredag. Detta blir därför en kortare vecka än vanligt, men en speciell vecka, åtminstone för valutamarknaden. Medan det inte är en tumregel sker det sällan trendvändningar på stora valutapar under Thanksgiving-veckan.

Trots att det är en kort vecka finns det ett par viktiga händelser. Veckan har redan startat starkt då AstraZeneca, det brittiska läkemedelsbolaget, har utannonserat att deras vaccin mot COVID-19 har en verkningsgrad på 70%.

GBP och EUR i fokus denna vecka

Senare idag kommer penningpolitiska utlåtanden i Storbritannien skapa volatilitet för GBP-paren. Detta är en kvartalsenlig rapport och Storbritanniens centralbank kommer förklara sin penningpolitiska hållning och de åtgärder de har planerat framöver.

En dag senare kommer höstprognosen för att fullborda bilden av den brittiska ekonomin. Det intressanta här är att denna rapport visar finansdepartementets syn, inte centralbankens, på ekonomin. Därför kan den skilja sig aningen, vilket innebär att GBP-paren utsätts för högre volatilitet än vanligt.

På onsdagen kommer ECB:s granskning av finansiell stabilitet, vilket spelar stor roll för euro-traders. Detta är en rapport som ser över förhållanden i det finansiella systemet och riskerna för finansiell stabilitet. En duvaktig ton kan väga tungt för euro-paren.

På tal om euro-paren fortsätter EUR att vara en av de starkaste valutorna på FX-marknaden. Trots att ECB konstant ingriper för att prata om att valutans styrka inte är önskvärd för centralbanker ligger EURUSD nära 1,19. Om paret inte vänder på måndagen eller tisdagen är sannolikheten stor att paret kommer försöka ta sig över 1,19, framförallt med tanke på de förhållanden som råder under Thanksgiving-veckan.

FOMC-protokollet och den preliminära BNP-rapporten är de viktigaste händelserna i USA. Med tanke på att det finns en direkt korrelation mellan aktiemarknaden och den amerikanska dollarn är den enda rimliga vägen mot en starkare dollar lägre aktiepriser. Om å andra sidan aktierna fortsätter stiga kommer USD troligtvis följa och ta ett par steg tillbaka.

Allt sammantaget blir det en långsam vecka, framförallt under dess andra hälft. Till följd av det kan vi förvänta oss att volatiliteten på marknaden minskar redan på torsdagen.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.