Home > Viktiga makrotrender under 2021

Viktiga makrotrender under 2021

Om vi har lärt oss något av 2020 så är det hur svårt det är att skapa en prognos. Alla försök till att skapa en prognos eller en budget för 2021 bör därför tas med en nypa salt.

Oavsett det finns det ett par viktiga makroteman som kommer bli viktiga nästa år, och vissa av dem startar till och med redan i december 2020. Både globala investerare och valutahandlare som köper och säljer valutor bör hålla koll på de stora trender som växer fram i olika delar av världen.

COVID-19-vaccin

Att distribuera vaccin och implementera vaccinationsprotokoll i olika delar av världen kommer leda till stark påverkan på den ekonomiska aktiviteten. Vi känner till den potentiella effektiviteten hos ett par av dessa vaccin, men nästa år kommer vi få reda på ännu mer.

Minst lika viktigt är hur villiga befolkningen är att ta vaccinet. Kommunikationen från regeringar är av högsta vikt, och i vissa fall kan även stödpaket behövas. Förseningar i lagstiftning när det kommer till distribueringen kan även få en enorm ekonomisk påverkan för året.

Biden-effekten

Nästa år kommer vi få en ny administration i Vita huset. Övergången är redan på gång, och 2021 kommer markeras av att framförallt reparera det Trump-administrationen gjorde.

Mer specifikt kommer USA återgå till klimatavtal, börja diskutera med Iran igen och USA:s roll i NATO kommer fortsätta så som den såg ut innan Trump. Uttåget ur WTO kommer även stoppas.

Marknaderna stiger redan då det finns förväntningar på en så kallad ”Biden-effekt”. Den nya administrationen utsåg tidigare Fed-ordförande Janet Yellen som finansminister, och hennes första stora uppdrag blir att förhandla fram ett nytt stödpaket i början av året.

Euro-området under 2021

Ett av de områden som drabbades hårdast av coronavirus-pandemin har varit Euro-området, och de har ett tufft år framför sig. Medan de löste finansieringen för att bekämpa krisen har Euro-området fortfarande en del interna dispyter och kommer troligtvis lida av att Storbritannien lämnar EU.

Det ännu inte helt klart hur återhämtningsfonden kommer fungera, med tanke på att Ungern och Polen fortfarande har lagt in veto mot den. En lösning kommer antagligen nås, men förseningar kan leda till fler dödsfall och få finansiella marknader att reagera negativt.

Eurons styrka mot dollarn är ett annat problem för området. Ju snabbare ECB lyckas adressera detta problem på ett effektivt sätt desto bättre för ekonomin under 2021.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto