Home > Viktiga veckor för finansvärlden

Viktiga veckor för finansvärlden

Instabiliteten kommer troligtvis öka denna vecka då Australiens centralbank (RBA) och Bank of England (BOE) inom kort kommer utannonsera sina monetära policybeslut. Även om dessa är viktiga för finansvärlden kommer fokus ligga på Non-Farm Payrolls (NFP) och arbetslöshet i USA på fredagen.

 

På tisdag kommer RBA utannonsera sitt beslut angående australiensisk kontantränta. Förväntningarna är att de kommer ligga på 0,25%, vilket är en rekordlåg siffra, vilket då görs för att ytterligare stimulera ekonomin. Som alltid kommer fokus ligga på RBA Rate Statement som följer detta beslut, vilket kommer öka instabiliteten för AUD-par.

På tal om AUD är detta en av de bäst presterande valutorna mot USD efter att den amerikanska centralbanken öppnade valutaswappavtal för att bättre reagera mot Coronavirus-pandemin. AUDUSD-paret steg över tusen pips, från 0.55 till 0.65, på lite över en månad, vilket följde den amerikanska aktiemarknaden väldigt nära.

Beslut från Bank of England– Ett icke-event för det brittiska pundet

På torsdagen förväntas BOE hålla sin nuvarande monetära policy intakt såväl som storleken för inköp av tillgångar. BOE är en av de stora centralbankerna som arbetar i nära samarbete med den amerikanska centralbanken för att ge tillgång till finansiering i USD för företag som behöver det.

De reagerade snabbt på den ekonomiska krisen genom att tillhandahålla likviditet, sänka räntorna och öka tillgången av köp av tillgångar. GBP steg därför mot USD från 1.15 som lägsta punkt i mars till över 1.25. Med andra ord liknade detta hur det gick för AUDUSD.

Arbetslöshet som nått tvåsiffrigt

För både AUD och GBP är USD den gemensamma nämnaren. Världens reservvaluta är under kriser i stark efterfrågan då investerare försöker hitta något säkert att investera i.

Den lägre amerikanska dollarn är även ansvarig för hur det sett ut på den amerikanska aktiemarknaden. DJIA (Dow Jones Industrial Average) och S&P500 avslutade precis en av de bästa månaderna någonsin, vilket bistods av en lägre valutakurs.

Medan investerare har varit nöjda över dessa marknaders uppgång på sistone kommer NFP på fredag troligtvis bli lite av en kalldusch. Den förväntade tvåsiffriga arbetslösheten är troligtvis en verklighet, och den enda frågan då är hur mycket den kommer stiga och hur länge den kommer kvarstå?

Den amerikanska centralbankens assistans och stödpaketen från myndigheterna kan inte fortsätta för alltid utan att det ska leda till stora skador på ekonomin. Även om den amerikanska ekonomin öppnar upp igen kommer det ske gradvis. Med andra ord kommer det bli svårt för folk att hitta nya jobb, och i många fall till och med svårare att få tillbaka gamla jobb. De problem som denna pandemi har orsakat har bara börjat.

Fredagens pressmeddelande kommer visa exakt hur illa det ligger till på andra sidan Atlanten. De som köper och säljer denna vecka bör förvänta sig mer instabilitet timmarna runt pressmeddelandet då investerare försöker revidera sina förväntningar.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto