Home > Viktigt för Shamaran att Atrush-3 bekräftar en förlängning

Viktigt för Shamaran att Atrush-3 bekräftar en förlängning

Trots att de kombinerade testflödena för Atrush-3 om över 2.000 fat olja per dag är fjärran från de drygt 42.000 fat per dag som Atrush-2 flödade i september förra året är Shamarans vd Pradeep Kabra inte besviken.

Det säger han i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det viktiga för oss är att vi bevisat en förlängning åt öster om 6,5 kilometer och att vi hittat olja. Atrush-3 är en sidobrunn, flank well, så man kan inte förvänta sig samma flöden som i Atrush-2”, säger vd.

Men är du nöjd med brunnens flöde?

”Vi håller fortfarande på att analysera brunnens resultat så det är för tidigt att säga, men vi är mycket uppmuntrade över förlängningen av oljeförekomsten”, fortsätter han.

Oljekolumnen, brutto, är runt 250 meter för hela Atrush-3, enligt Pradeep Kabra.

Vad kommer att hända med brunnen framöver?

”Den kommer med största sannolikhet att tas i produktion i framtiden”, säger vd.

Vad gäller nästa brunn, Atrush-4, spås den börja borras i oktober enligt vd, och Atrush-5 bedöms i sin tur börja borras under det första kvartalet nästa år, medan Atrush-6 bedöms påbörjas i slutet av det andra kvartalet 2014, då alla brunnarna bedöms ta runt 90 dagar vardera att borra.

Vad gäller den första oljan från Atrush-fältet gör Pradeep Kabra ingen annan bedömning än fältets operatör Taqa, som bedömer att den första oljan kommer under 2015.

”Taqa förväntar sig olja någon gång under 2015”, säger han.

Varför denna försening om ni själva talade om en produktionsstart i det fjärde kvartalet nästa år?

”Det rör sig enbart om en mindre försening, och planen är densamma om att vi ska börja på 30.000 fat per dag och sen att vi till slut under 2017 ska ha gått upp till 120.000 fat per dag. Precis som tidigare”, säger vd.

Vad gäller bolagets finansieringsbehov för att kunna nå den första produktionsfasen av fältet siktar Shamaran på att ta upp runt 100 miljoner dollar genom ett obligationslån under det fjärde kvartalet i år, enligt vd.

I slutet av maj nämnde ni ett behov om 60-70 miljoner dollar, varför nu 100 miljoner?

”Vårt kapitalbehov har inte förändrats i någon större omfattning för att nå första produktionsfasen”, säger vd och låter förstå att bolaget vill ha en viss säkerhetsmarginal samt kunna täcka lånets finansiella omkostnader såsom ränta.

Så ni kommer inte att genomföra någon riktad emission?

”Nej. Vår plan är att ta in pengar via obligationslån under det fjärde kvartalet i år”, fastslår Pradeep Kabra.

Shamarans andel i Atrush-fältet, som ligger i den irakiska delen av Kurdistan, är kring 20 procent medan Taqa, fältets operatör, har en andel om cirka 40
procent. Övriga intressenter är den kurdiska regionsregeringen, KRG, samt Marathon Oil.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto