Home > Viktigt veckoslut för den kanadensiska dollarn

Viktigt veckoslut för den kanadensiska dollarn

Den kanadensiska dollarn (CAD) har ökat mot USD, vilket nästan samtliga G10-valutor har gjort under krisen. Fed genomförde för mycket lättnader jämfört med Bank of Canada. En jämförelse av de två finansiella stödpaket som levererades av de två regeringarna gynnade en lägre USD och en högre CAD.

Till följd av det har USDCAD sjunkit som en sten efter att ha stigit i mars tidigare i år. Just nu sitter den på 1,30 – i princip samma nivå som innan krisen.

Vad kommer härnäst?

Jobbdata på fredagen gör det svårt att köpa och sälja kanadensisk dollar

Eftersom Kanada är en energibaserad ekonomi (olja och oljerelaterade produkter är en stor del av deras BNP) är den kanadensiska dollarn starkt sammankopplad med oljepriset. Men då oljepriset endast har konsoliderat under sommaren runt 40 dollar har den kanadensiska dollarns volatilitet varit beroende av den kanadensiska ekonomins återhämtning.

När man funderar på att köpa och sälja CAD-par måste man ha i åtanke deras granne i syd. Detta är den största ekonomin i världen och världens reservvaluta, och Kanada måste i princip leverera stora mängder av sin export till USA. Bara tack vare närheten blir USA en logisk handelspartner då transportkostnaderna blir betydligt mindre än i resten av världen.

Det som händer med den amerikanska ekonomin (lågkonjunktur, expansion etc.) spelar stor roll för den kanadensiska ekonomin. Detta är en förklaring varför oljelagren i USA följs av investerare som har en position på CAD, helt enkelt eftersom en ökning eller minskning av lagren signalerar ekonomisk sammandragning eller expansion, vilket blir negativt för CAD.

Den svåraste ekonomiska datan att tolka är jobbdata. Både amerikanska och kanadensiska jobbrapporter kommer på samma dag – den första fredagen i månaden. Och samtidigt på dygnet.

Eftersom de två ekonomierna presterar relativt liknande (när USA upplever en lågkonjunktur brukar även Kanada göra det) återspeglar arbetsmarknaderna samma sak. Detta är varför många investerare väljer att undvika att ha en position i USDCAD-paret tills NFP-rapporten och jobbdatan i Kanada har släppts.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.