Home > Vinna eller försvinna

Vinna eller försvinna

Det amerikanska presidentvalet närmar sig för varje dag som går, och det kommer vara direkt avgörande för hur det går för de finansiella marknaderna under de kommande veckorna. Världen väntar nu och ser vem det blir som vinner Vita Huset och kongressen – hur det går för dollarn är helt och hållet beroende av valresultatet.

Olika scenarier cirkulerar angående hur marknaden kommer reagera om det blir en demokrat eller republikan som vinner. Det är inte bara Vita Huset utan även kongressen som kommer avgöras. Över två miljoner amerikaner har redan röstat och marknaden räknar nu dagarna tills den 3:e november innan investerare fattar sina beslut.

Viktiga scenarier för USD

Trump lovar historiska skattesänkningar om han blir omvald. Innan vi diskuterar dessa skattesänkningar bör vi fokusera på valet. Presidenter agerar annorlunda under sitt andra mandat jämfört sitt första. Tanken är att man under sitt första mandat måste vidta vissa åtgärder för att kunna bli omvald, men under den andra tiden som president kan beslut fattas utan samma begränsningar.

Trump lovade massiva skattesänkningar, men dess genomförande beror på vem det blir som vinner kongressen. En delad kongress kommer antagligen leda till ett stödpaket på cirka 2 biljoner dollar för att hjälpa ekonomin att hantera pandemin. En republikansk kongress å andra sidan kommer antagligen leverera skattesänkningar utöver detta stödpaket.

En Trump-vinst ses som tjurartad för dollarn. Förklaringen kommer från utrikespolitiken. Handelskriget mellan USA och Kina har lett till osäkerhet i flera år nu, och när osäkerhet råder brukar USD prestera som bäst.

En Biden-vinst och en demokratisk kongress leder till ett större finansiellt stödpaket. På marknaden ryktas det att 3 biljoner dollar eller mer kommer pumpas in i ekonomin, med fokus på infrastruktur, gröna projekt och så vidare. Ett sådant valresultat kommer troligtvis leda till en lägre USD långsiktigt då Biden kommer försöka korrigera utrikespolitiska beslut som har fattats under Trumps tid som president.

En sak gäller i båda scenarierna – flera biljoner USD kommer släppas lösa på marknaden i ett historiskt finansiellt expansionsprogram.

Ny statistik visar att 20% av alla dollar som cirkulerar skapades år 2020. Ändå pratar vi fortfarande om flera biljoner nya USD som ska investeras under de kommande åren. Om detta inte är skrämmande, både från ett finansiellt och monetärt perspektiv, då vet vi inte vad.

Hur kommer aktiemarknaden reagera?

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.