Home > Vinnare och förlorare 2020

Vinnare och förlorare 2020

Med bara ett par stora ekonomiska beslut kvar i år förbereder sig traders och investerare redan inför 2021. Idag är det Thanksgiving, och aktiemarknaden i USA är bara öppen under ett par timmar på fredagen då bankerna är stängda. Många anser därför att handelsveckan är över.

Nästa vecka kommer NFP, och veckan efter det äger ECB-mötet rum, och efter det Fed-mötet. Efter det är det inte mycket kvar under 2020. Med tanke på att julen och nyår sker på torsdagar kommer de sista två veckorna i december knappt räknas för traders och investerare.

Vi bör därmed inte överraskas av att investerare redan börjar titta tillbaka på 2020. Så här ser det ut med en månad kvar tills slutet på handelsåret, enligt Bank of America.

Bitcoin och FAANG-aktier

Bitcoin leder vägen då valutan har stigit med 157,8% vid Bank of Americas rapport förra veckan. Detta är inte överraskande med tanke på den otroliga vändningen. De som köpte under dippen i mars och höll sina positioner har sett en ökning på över 300%. Bank of Americas rapport hänvisar dock till resultat jämfört med starten på handelsåret.

FAANG-aktierna – Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google – följer efter det med 78,7%. Detta är återigen inte överraskande med tanke på att samtliga aktier har gagnats av pandemin. Nedstängningar, distansarbete, nätshopping med mera leder till att det går bra för dessa företag.

IT-sektorn i Kina hamnar på en överraskande tredjeplats. Sektorn steg med 47,1% i år, vilket är en tvåsiffrig tillväxt som belönar de investerare som har satsat på IT-sektorn i Kina.

Det är inte överraskande att biotech-bolag har presterat bra under en pandemi, och sektorn har stigit med 43,4%. Silver följer efter det på 19,5% och 30-åriga statsobligationer efter det med 19,1%.

Hur ser det ut bland förlorarna? Energiaktier sjönk mest med -35,4%, följt av banksektorn med -21,3% och efter det brittiska aktier med -13,8%. Listan avslutas med dåliga resultat för REIT med -9,1%.

Det har varit ett blandat år om man tittar på helhetsbilden. Trots massiva ökningar på aktiemarknaden i USA fanns det fortfarande ett par områden där det fungerade att gå kort, exempelvis på brittiska aktier och energiaktier.

Vad kommer vi se under resten av året? Och viktigare än det – hur kommer 2021 se ut?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.