Home > Morgonrapport: Vinsthemtagningar?

Morgonrapport: Vinsthemtagningar?

Idag kommer bland annat EU-kommissionens höstprognos för BNP-tillväxten, att det blir en nedrevidering är väntat, men hur stor den blir återstår att se. Vår analys för ett säljläge i guld förra veckan föll ut över förväntan och efter att ett kritiskt stöd på lång sikt forcerats återstår det nu att se om köparna ska tappa ytterligare mark. Vi ser på morgonen att Nikkei 225 fortsatt sitt rally från i fredags efter att ha varit stängd igår. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar
OMXS30, 1-timmes graf, 30 dagar

OMXS30 tog sig till sist en andhämtningspaus, men även om det blev en knapp procents nedgång verkade 1400-zonen uppfattas som en intressant nivå för köpare då den höll emot motstånd relativt väl och kan inte riktigt anses förfallen ännu. Fortsätter dock nedgången idag hoppas vi se 1380 hålla emot för att inte behöva skjuta försöken på årshögsta längre in i framtiden. Vi är inställda på att gårdagens nedgång främst orsakades av de aktörer som ville säkra hem vinster från de senaste veckorna och på uppsidan är det fortfarande 1424 som kommer vara en utmaning.

Den analys av guldpriset som satte en säljstämpel på ädelmetallen för en vecka sedan föll mycket väl ut i samband med att Federal Reserve följde förväntansbilden och avslutade QE. Analysen i morgonrapporten löd: ”Börserna har klättrat mot högre utmaningar, och guldpriset fick vara kvar under taket vid 1250. 100-dagars glidande medelvärde har nu korsat 200-dagars ovanifrån och priset ser mer eller mindre ut att göra sig redo för att bryta igenom stödet kring 1220-1225. Under trovärdig kursrörelse och volym tror vi i så fall på ett återtest ned mot 1200-1205.”

Guld spot, daglig graf, ett år
Guld spot, daglig graf, ett år

Och mer än så blev det. Nu har kursen till och med forcerat det långvariga stödet 1180 och är därmed på lägsta nivåer sedan mitten av 2010. Detta är en kraftig signal för ytterligare nedgång då det påvisar att köparna inte lyckats försvara den nivå som länge har varit ”hit men inte längre”. Under gårdgen fick vi dock en riktig ”doji”-stapel, vilket får tolkas som att det inte är avgjort vilken sida som håller i prisriktningen. Guldet är översålt och kan eventuellt försöka sig på att komma tillbaka över vattenytan vid 1180. Vi har dock som huvudscenario att det blir en fortsatt nedgång men finner ingen mening i att skriva något i sten förrän köpare eller säljare visat vilka som är starkast de kommande dagarna. Ser vi att köpare tappar den motståndskraft de visade igår är det bara att haka på nedåt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

På tisdagens makroagenda finns bland annat amerikanska industriorder och EU-kommissionens höstprognos. För svensk del håller två vice riksbankschefer anföranden, men inget av talen publiceras.

kl 16.00: USA: industriorder september
Väntas ha sjunkit något efter att sommarmånader med stora slag på grund av flygorder. Bloomberg News prognos ligger på -0,6 procent, efter en nedgång på 10,1 procent månaden före.

Klockan 14.30 publiceras handelsbalansen för september, som väntas visa ett underskott på 40,2 miljarder dollar. Handelsunderskottet har krympt de senaste fyra månaderna, främst på grund av ökad export och minskad import av petroleum.

kl 11.00: EU: kommissionens höstprognos
I våras spådde kommissionen en BNP-uppgång på i EMU på 1,2% år och 1,7% nästa år. Större osäkerhet om euroområdets utveckling sedan dessa, så prognosen kommer att dras ned, frågan är hur mycket. Lägger också grunden för kommissionens bedömning av EU-ländernas budgetplaner, där Frankrike och Italien varit i blåsväder.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen följde med de ledande Europabörserna ned i negativt territorium fram mot stängning på måndagen. Storbanker och konjunkturkänsliga bolag återfanns bland de aktier som tyngde mest i storbolagsindex.

OMXS30-index stängde 1,0 procent lägre till nivån 1.399. Aktier för 13,6 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

På kontinenten handlades Euro Stoxx 50, liksom CAC 40 i Paris, ned 1,0 procent. Frankfurts DAX tappade 0,8 procent.

”Det var en ganska stark stängning i fredags, så jag har en känsla av att det är lite av en normalisering, och tittar man mer specifikt på det som rör sig så är bankerna svaga. Det känns också som att investerarna plockar av lite risk vilket avspeglas i att aktier som SSAB och SKF ligger i botten, medan Getinge, SCA och Tele2 klarar sig relativt bra”, sade Lars Söderfjell, strateg på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland bankerna tyngde Nordea mest med ett tapp på 2,5 procent. Övriga storbanker tappade 0,8-1,3 procent.

Vid sidan av bankerna backade SSAB A 2,4 procent och bland verkstadsbolagen sjönk Sandvik och SKF 1,5 procent.

Utanför storbolagsindex backade Oriflame, som rapporterar på tisdag, drygt 4 procent. Lundin Petroleum, som släpper rapport på onsdag, steg å andra sidan 0,9 procent.

I nyhetsväg meddelade Statoil att investeringsutgifterna för Johan Sverdrup-fältet, där Lundin Petroleum är delägare, totalt kan komma att uppgå till 170-220 miljarder norska kronor. Produktionen i den första fasen bedöms alltjämt ligga på mellan 315.000 och 380.000 olja fat per dag.

Andra aktier på plus inom OMXS30 var SCA, som fått en köprekommendation av DI, samt Kinnevik, Nokia och Tele2.

”Jag kan tänka mig att det börjar byggas förväntningar lite grand inför Nokias kapitalmarknadsdag 14 november, då det ska presenteras nya finansiella mål, och Ericsson klarar sig också ganska bra i sammanhanget”, fortsatte Lars Söderfjell.

Gruvbolaget Semafo handlades ned 9 procent i spåren av att oroligheterna i Burkina Faso, där gruvbolaget har sin verksamhet, fortsatt under helgen sedan militären tagit makten och den tidigare presidenten Blaise Compaoré flytt.

Bland de mindre börsbolagen tog Medivir ett kliv nedåt med 7,4 procent medan Orexo avancerade 5,6 procent.

”Det var hyfsade data kring Zubsolv i fredags. Jag undrar om det är vad som kommer med lite fördröjning”, säger Lars Söderfjell i riktning mot Orexo.

För Medivirs del framkom det att Pareto Securities, utan löpande bevakning och rekommendation på aktien, granskat värderingen och ifrågasatt dagens nivåer i ett case.

Nordea Markets noterade i sin tur i en analys att Medivirs hepatit c-konkurrent som amerikanska Gilead ligger bakom fått en smakstart på sina två första veckor i USA.

Teknikkonsulten Rejlers avancerade 2,7 procent efter att Börsveckan upprepat sin köprekommendation.

Spelsektorn var en annan vinnare. Net Ent steg 2,4 procent, Betsson med 1,7 procent och Unibet ökade 0,7 procent.

”Tillväxt blir den knappa resursen om man funderar på makro och det känns som att man letar efter bolag med hygglig kvalitet och bra tillväxt. Spelbolagen ligger definitivt i den fållan”, säger Lars Söderfjell.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
Gold Spot
WTI Spot
1399,05
3082,32
9251,70
6487,97
4194,03
2017,81
17366,24
4638,91
16945,77
23914,01
1,2519
9,2799
7,4114
1166,22
78,13
-0,98%
-1,00%
-0,81%
-0,89%
-0,92%
-0,01%
-0,14%
0,00%
3,26%
0,18%
0,26%
0,38%
0,13%
0,14%
-0,05%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.