Home > Viruset slår tillbaka

Viruset slår tillbaka

Finansiella marknader öppnade svagt efter vad som skulle bli en långsam och lugn handelsvecka. Detta är dock inte en vanlig julvecka, precis som att 2020 inte är ett vanligt år. 

COVID-19-viruset muterar och ser ut att sprida sig snabbare. Nyheter från Storbritannien över helgen visade att den nya varianten av viruset sprider sig mycket snabbare än den tidigare, vilket har lett till att flera länder har bannlyst flyg från Storbritannien.

Under sådana förhållanden är de finansiella marknaderna de första som reagerar. Faran av en koordinerad riskaversiv marknad är verklig, framförallt med tanke på den låga likviditet som ofta gäller vid denna tid på året.

Riskaversion på finansiella marknader

Det första man ser i en riskaversiv händelse är att aktiemarknaden börjar gå ned. Därför ligger allt fokus nu på den amerikanska aktiemarknaden, då det är den största marknaden i världen. Terminspriser sjunker, och till följd av det stiger världens reservvaluta.

Detta är den viktigaste korrelationen att betänka under en riskaversiv händelse. Flykten till säkerhet innebär oftast att säkra valutor blir starkare, som JPY och CHF, men under en sann riskaversiv händelse flödar medlen till dollarn.

Under stängning på fredagen sjönk dollarn mot samtliga valutor. Det finns dock en risk för en stor vändning, en vändning som kan komma att förändra mycket för marknaderna. Inte ens diskussioner om finansiellt stöd i USA kan stoppa en riskaversiv, koordinerad marknadsrörelse.

Vad kan man förvänta sig från en riskaversiv miljö, utöver lägre aktier och en högre dollar? Beroende på hur stor rörelsen blir kan fallet sätta igång reaktioner på även andra marknader, exempelvis råvaror.

På valutamarknaden innebär en riskaversiv händelse en lägre EURUSD, AUDUSD, GBPUSD och en högre USDCAD. Samtidigt leder en högre dollar till att guld och olja sjunker.

Efter härdsmältan i mars har centralbankernas åtgärder lönat sig. Fed öppnade upp swappavtal med andra centralbanker i världen och injicerade dollar i det finansiella systemet. Till följd av det återhämtade sig aktiemarknaden, och samtidigt inleddes en riskbenägen rörelse – vilket är motsatsen till det som har beskrivits här.

Eftersom vi rör oss mot slutet av handelsåret kan flödena under slutet av året även förstärka en möjlig riskaversiv rörelse. Förvänta dig att de kommande dagarna blir avgörande för årets slutgiltiga resultat.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.