Home > Volatilitet för guld/Bitcoin

Volatilitet för guld/Bitcoin

Den stora avvikelsen mellan dessa två finansiella tillgångar fortsätter. Medan guldet sjönk till under 1 850 dollar nådde Bitcoin 19 000 dollar och fortsätter stiga. Vad var det som fick dessa två tillgångar att sluta korrelera?

En förklaring kommer från att pandemin närmar sig sitt slut. Med tre vaccin som redan visar lovande resultat och andra på gång hoppas världen kunna återgå till det normala under 2021 och efter det. Till följd av det har investerare skiftat från säkra investeringar till mer traditionella investeringar. Mer specifikt har de dumpat guld och börjat köpa aktier.

Under pandemin, och fram tills nyheterna om ett vaccin, har guld och Bitcoin setts som säkra investeringar. Det är dock bara guldet som nu har vänt kurs, medan Bitcoin inte har gjort det.

Om vi tar en titt bortom detta blir det ännu mer komplicerat om man även inkluderar amerikanska aktier. Aktierna steg till en början då IT-sektorn gick framåt. Efter det steg de tack vare den svaga dollarn. Nu stiger de igen, tack vare infrastrukturfinansiering, en ny administration och att slutet på pandemin finns i sikte. Från detta perspektiv låter det rimligt att högre aktier innebär en svagare dollar, och att den uppåtgående trenden för Bitcoin kommer fortsätta – men hur ser det egentligen ut för guldet?

Guldet leder vägen

En sak som traders och investerare bör ha i åtanke när man tittar på diskrepansen eller avvikelserna mellan de två tillgångarna är att guld leder vägen.

Guldet tog sig ur en inverterad huvud- och axlarformation sex månader innan pandemin nådde västvärlden. Priset på guld formerade ett vändmönster och konsoliderade i flera år innan det började stiga igen.

När guldet bröt sig loss var det ingen som förstod vad det berodde på. Trots allt såg det inte ut som att aktierna hade något momentum. Även Bitcoin låg då runt 10 000 dollar. Det som följde var att priset på Bitcoin nästan fördubblades, samtidigt som guldet korrigerade från den ovanligt höga positionen.

Med andra ord kan vi anta att guldet leder Bitcoin. Om inte de senaste utvecklingarna för Bitcoin fortsätter kan Bitcoin komma att följa guldet och korrigera. Med tanke på de senaste utvecklingarna bör denna korrigering respektera proportioner.

Jag försöker inte bygga ett fall mot Bitcoin här. Men dessa argument kan bli värde att återvända till om Bitcoin börjar visa tecken på svaghet.

Om något har guldet bevisat sitt värde över de tusentals år som det har varit relevant för oss människor. Jämfört med det är Bitcoin bara en nyfödd bebis. För att nå guldets status måste mer göras.

Tradea BTCUSD och guld med FXTM.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto