Home > Volatilitet väntas inför NFP-rapporten denna vecka

Volatilitet väntas inför NFP-rapporten denna vecka

Trots bättre än väntad amerikansk BNP-rapport på fredagen, fick USD känna av betydande nedgångar mot JPY innan marknaderna stängde för veckan. Under tiden efter att den vänt till baisse under mitten av dagens handel, kunde valutaparet EUR/USD iscensätta en korrigering uppåt för att stänga veckan relativt oförändrad från där den började för dagen. Denna vecka kommer valutahandlare vilja uppmärksamma flera viktiga internationella nyhetshändelser. Japanska penningpolitiska uttalanden, ett tal från ECB:s ordförande Draghi, statistik från den amerikanska tillverkningsindustrin och slutligen den viktiga amerikanska NFP-rapporten rapporten har alla potential att skapa tung volatilitet under de kommande dagarna.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down up down up down down
Veckotrend down down up up down down
Motstånd 1.3023 1.6177 80.61 0.9454 1.0452 0.8141
1.2977 1.6133 80.19 0.9410 1.0407 0.8096
1.2944 1.6105 79.94 0.9382 1.0379 0.8068
Stöd 1.2893 1.6061 79.52 0.9340 1.0335 0.8022
1.2865 1.6033 79.27 0.9312 1.0307 0.7995
1.2816 1.5989 78.85 0.9268 1.0263 0.7949

Ekonominyheter

USD – Ett parti av betydande amerikanska rapporter släpps denna vecka

USD hade en relativt långsam handelsdag på fredagen, trots en något bättre än väntad amerikansk BNP-siffra som belyste den långsamma, men stadiga takten i den amerikanska ekonomiska återhämtningen. Mot CAD var lyckades USD avancera med mer än 40 punkter under första halvan av dagen för att handlas så högt som 0,9993. En korrigering nedåt resulterade i att USD avslutade veckan på 0,9973. Valutaparet USD/CHF hade också uppgångar på 43 punkter under morgonens handel innan en baisseartad vändning fick paret att stänga veckan på 0,9349, i stort sett oförändrad för dagen.

Den här veckan kan valutahandlare i USD förutse betydande aktivitet på marknaden, då flera tunga amerikanska ekonomiska indikatorer släpps. Tisdagens CB konsumentförtroendeindexet, följt av ADP-rapporten och ISM tillverkningsindex PMI på torsdag och slutligen den viktiga NFP-rapporten på fredag, har alla potential att skapa volatilitet på marknaden. Bättre än förväntade rapporter kan leda till risktagande bland investerare, vilket kan resultera i nedgångar för USD mot högre avkastningstillgångar såsom EUR och AUD.

EUR – Bekymmer angående Spanien och Grekland begränsade uppgångarna i EUR

Osäkerheten bland investerare om den ekonomiska instabiliteten i Grekland och Spanien fortsatte att tynga EUR innan marknaderna stängda för helgen på fredag. Medan visst risktagande hjälpte EUR ta igen nedgångar under eftermiddagens handel förblev EUR plus minus noll för dagen.

Valutaparet EUR/USD föll med mer än 60 punkter under förmiddagen för att handlas så lågt som 1,2881 innan en korrigering uppåt skickade paret till 1,2938 i slutet av dagen. Samtidigt hade valutaparet EUR/GBP en liknande utveckling och föll med mer än 30 punkter innan det iscensatte en återhämtning under eftermiddagen för att handlas så högt som 0,8034, ungefär samma nivå som i början av dagen.

Den här veckan utöver ett parti av betydande amerikanska nyheter kommer valutahandlare i EUR vilja ägna stor uppmärksamhet åt ett tal av ECB:s ordförande Draghi och en italiensk obligationsauktion, som båda äger rum på tisdag. Investerare kommer att följa Draghis tal för ledtrådar till det aktuella läget i skuldkrisen i Spanien och Grekland. Eventuella optimistiska uttalanden från ECB:s ordförande kan hjälpa EUR att vända till hausse inför fredagens viktiga amerikanska NFP-rapporten.

JPY – Yenen stängde veckan i dur

Efter spekulationer om att den japanska centralbanken (BOJ) snart kommer att inleda en ny omgång av penningpolitiska lättnader fick JPY att vända till baisse mot de flesta av sina främsta valutarivaler i början av förra veckan. Emellertid lyckades valutan ta tillbaka en del av sina nedgångar innan marknaderna stängde på fredag. Valutaparet EUR/JPY föll med nästan 90 punkter för att handlas så lågt som 102,67 under dagens handel. En korrigering uppåt tog paret upp till 103,03 i slutet av handelsdagen. Kontra USD apprecierade JPY med närmare 40 punkter för dagen. Valutaparet USD/JPY stängde veckan på 79,63.

Denna vecka kommer valutahandlare i JPY vilja ägna stor uppmärksamhet åt tisdagens japanska penningpolitiska uttalande och den efterföljande presskonferensen. Om den japanska centralbanken inte väljer att inleda en ny runda av penningpolitiska lättnader för att öka Japans exportindustri, kan JPY få känna av stora nedgångar mot både USD och EUR.

Råolja – Stigande råoljepris på rädslan för utbudssidan i USA

Oro bland investerare om att den inkommande orkanen kan störa kapaciteten i USA:s oljeraffinaderier denna vecka fick priset på råolja att stiga under den europeiska handeln på fredagen. Tidigare störningar i USA:s förmåga att raffinera råolja har ofta resulterat i en ökning av priset. Priset på råolja stängde veckan på 86,13 dollar per fat, upp med cirka 1,20 dollar per fat.

Denna vecka kommer investerare i råolja vilja noggrant följa effekterna som orkanen Sandy har på amerikansk oljeproduktion. Eventuella utdragna störningar kunde driva priset på råolja högre. Dessutom har onsdagens amerikanska inventeringsrapport potential att skapa volatilitet i priset på råolja.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet närmar sig det överköpta territoriet, vilket signalerar att en korrigering nedåt kan uppstå under de kommande dagarna. Denna teori stöds av Stokastiska Slow på samma diagram som har bildat ett baisseartat kors. Valutahandlare kan vilja öppna korta positioneringar för detta par.

GBP/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar att detta valutapar ligger i neutralt territorium, vilket innebär att inga betydande trender är prognostiserade vid denna tidpunkt. Valutahandlare kanske vill inta en avvaktande hållning, då en tydligare bild sannolikt kommer att presentera sig inom en snar framtid.

USD/JPY

RSI på det dagliga diagrammet har börjat närma sig det överköpta territoriet, vilket tyder på att detta valutapar kan se nedåtgående rörelser den närmaste tiden. Dessutom verkar MACD/OsMA på samma diagram nära att bilda ett baisseartat kors. Valutahandlare kommer att vilja hålla ett öga på dessa indikatorer, då de kan signalera en förestående korrigering nedåt.

USD/CHF

Slow Stokastiska på det veckovisa diagrammet har bildat ett hausseartat kors, vilket tyder på att detta valutapar kan få se rörelser uppåt under de kommande dagarna. Dessutom ligger Williams Percent Range på samma diagrams för närvarande i det översålda territoriet. Långa positioneringar kan vara det smarta valet för detta par.

Wild Card

GBP/SGD

Bollinger Bands på det dagliga diagrammet smalnar av, vilket visar att detta par kan se en prisförskjutning inom en snar framtid. Dessutom har hausseartat kors nyligen bildats på samma diagrams MACD/OsMA vilket signalerar att vändningen i priset kan vara uppåt. Nu kan vara ett bra tillfälle för forex valutahandlare att öppna långa positioneringar inför en möjlig uppåtgående korrigering.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto