Home > Volkswagen kommer att få betala miljardbelopp som kompensation till återförsäljare i USA.

Volkswagen kommer att få betala miljardbelopp som kompensation till återförsäljare i USA.

Volkswagen har accepterat att betala 1,2 miljarder dollar, motsvarande 10 miljarder kronor, i kompensation till amerikanska återförsäljare efter utsläppsfusken.

Det uppger anonyma källor för Reuters och Bloomberg på tisdagen.

Att den tyska biltillverkaren nått en preliminär uppgörelse med 625 återförsäljare framgick i en domstol i San Fransisco sedan en domare gjort klart att Volkswagen antingen måste åtgärda eller återköpa 85.000 sålda bilar. Kompensationen ska också täcka osålda dieselbilar som blir svårare att sälja – när de alls får säljas efter ett årslångt stopp. Fortfarande finns inga godkända åtgärder för 562.000 berörda bilar från Volkswagen på amerikanska vägar.

Sammantaget har Volkswagen gått med på att betala motsvarande 139 miljarder kronor för utsläpp i USA men riskerar fortfarande ytterligare miljardbelopp för lagbrott och återköp och förhandlar nu med justitiedepartementet i USA och med flera delstater som stämt tillverkaren för miljöbrott.

Tidigare lämnade en amerikansk domare ett preliminärt godkännande gällande en förlikning som vid tidigare tillfälle förväntades uppgå till cirka 15.3 miljarder dollar, motsvarande 132 miljarder svenska kronor.

Även om Volkswagen visade en stabil omsättning under andra kvartalet och en stark försäljningsutveckling under juni månad, så föll försäljningen i USA med drygt 8 procent under juli månad, jämfört med motsvarande månad föregående år.

Resan har synnerligen varit tuff för Volkswagen som även tidigare hade en konflikt i augusti månad, mellan Volkswagen och två underleverantörer. Detta ledde till att sex av tio fabriker fick stå stilla, och 28.000 arbetare påverkades. Frågan man kan ställa sig är, om detta är slutet på mörkret och en trevlig framtid stundar?…

Volkwagen (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto