Home > Volvo får EU-böter i samband med kartellutredningen om totalt 670 miljoner euro.

Volvo får EU-böter i samband med kartellutredningen om totalt 670 miljoner euro.

EU-kommissionen har ålagt flera lastbilstillverkare, däribland Volvo, ett bötesbelopp om totalt 2,93 miljarder euro i samband med kartellutredningen.

Det framgår av ett pressmeddelade från EU-kommissionen.

Volvos böter uppgår till 670 miljoner euro.

Bolaget höjde nyligen sin avsättning inför domen till 650 miljoner euro, motsvarande cirka 6,1 miljarder kronor, från tidigare 400 miljoner euro.

Volkswagenägda Scania omfattas inte av uppgörelsen. Utredningen kring bolagets roll fortsätter, enligt kommissionen. MAN, som också ingår i Volkswagen, undviker böter helt och hållet eftersom bolaget var det första som uppmärksammade EU-kommissionen om kartellen.

Daimler får den största boten – drygt 1 miljard euro och det motiveras med att bolaget haft en nyckelroll. DAF:s böter uppgår till 753 miljoner euro medan Ivecos bot landade på cirka 495 miljoner euro.

Det totala bötesbeloppet är det högsta EU-kommissionen har dömt ut för kartellbildning.

Tillverkarna har tre månader på sig att betala böterna enligt den ansvarige EU-kommissionären Margrethe Vestager.

”Vi har i dag satt ner foten genom att införa rekordböter för en allvarlig överträdelse. Tillsammans finns 30 miljoner lastbilar på europeiska vägar, som spelar en avgörande roll för ekonomin”, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrehte Vestager i ett uttalande.

”Det är inte acceptabelt att MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco och DAF, som tillsammans utgör för omkring nio av tio tunga och mellanstora lastbilar som tillverkas i EUropa, deltog i en kartell i stället för att konkurrera”, fortsatte hon.

Under 14 år, från 1997 till 2011, samordnade kartellen priser på ”bruttolist”-nivå inom EES-området. Det handlar om fabrikspriser som sätts av varje tillverkare, som utgör basen för prissättning. Slutpriset sätts efter justeringar nationellt och lokalt.

Lastbilstillverkarna samarbetade också om tidpunkten för när ny utsläppstekniker skulle introduceras, övergångarna från Euro III till Euro VI. Dessutom överfördes kostnaderna för utsläppsteknikerna till konsumenterna.

Under tiden 1997 till 2004 hölls möten på företagsledningsnivå, ibland i samband med mässor. Detta kompletterades med telefonsamtal. Från 2004 organiserades kartellen via lastbilstillverkarnas tyska dotterbolag, ofta med elektroniska meddelanden.

På en presskonferens på tisdagen sade Margrehte Vestager att högsta ledningen i respektive bolag (”senior management”) arrangerade kartellen, rapporterar Bloomberg News.

Volvo (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto