Home > Wall Street, FTSE 100-försäljning, Olja nere när marknaderna reagerar på nyheter om Covid-variant

Wall Street, FTSE 100-försäljning, Olja nere när marknaderna reagerar på nyheter om Covid-variant

  • De stora förlorararna den här veckan är reseaktier, efter nyheter om en ny och enligt uppgift dödligare Covid-variant som drabbar branschjättar som British Airways, Delta Air och Boeing.
  • Oljan fortsätter att falla på grund av oro över överskottsutbudet, ser ett fall på 11% på fredagen
  • Bitcoin sjunker också till en 30-dagars lägsta nivå på $54 300
  • Reseaktier ser sannolikt ut att förlänga nedsidan under de närmaste veckorna, med ett tydligt globalt grepp om hur allvarlig den nya sydafrikanska Covid-varianten är.

Marknaderna visar nervositet vid en tidpunkt som investerare hoppades på att se en uppgång i köptrycket under helgdagssäsongen. Detta hängde på onsdagens nyheter att Fed skulle kunna påskynda sitt nedtrappningsprogram och genomföra en räntehöjning i början av 2022.

Nomineringen av Jerome Powell för en andra mandatperiod som Fed-ordförande bidrog till perspektivet. Det verkar dock som om nyheterna om Covid-varianten, potentiella resestriktioner och nationella lockdowns underblåser riskaversion bland investerare.

Wall Street och FTSE 100-försäljning

De globala marknaderna har handlats lägre på fredagen, vilket gjorde att de mindre uppgångar som setts tidigare i veckan, inklusive FTSE 100 där en uppgång i rese- och flygaktier återigen är i en avmattning.

FTSE 100 sjönk med 4%, försäljningen på fredagen översteg endagsdumpningen i procent som registrerades i september. Indexet släpar ner på grund av massiva omstruktureringar av investerarportföljer när människor försöker skydda sig från ytterligare förluster i aktier i större industrier som resor och hotellbranschen.

Samma utsikter ses på Wall Street som kommer efter torsdagens helgdag, med Dow-terminer som ser en massiv baksida och både S&P 500 och Nasdaq registrerar betydande uttag. Dow Jones Industrial Average är ned 897 punkter, eller 3% till 34 817,05, medan S&P 500 och Nasdaq Composite är 2% minus.

Reseaktier sjunker

I Storbritannien sjönk aktier i IAG, easyJet och Rolls-Royce när regeringen stoppade flyg från sex afrikanska länder. IAG och Rolls Royce faller båda med mer än 15%. I Europa har Airbus SE fallit 13%.

Wall Street har också sett stora förluster för reserelaterade aktier på fredagen, och Boeing, Delta Air och American Airlines tankar med mer än 6% vardera. United Airlines minskar med mer än 11%.

Inom hotellsektorn sjönk Hilton och Marriott International med mer än 7%.

Aktier som har visat sig gynnas av oron inkluderar Moderna och Pfizer som är upp 23% respektive 8%.

Olja går ned trots att USA:s reserver släpps

Oljepriserna står inför ytterligare nedgångar efter veckans press efter rädsla för överskottsutbud. Den här veckan tillkännagav USA planer på att frigöra miljontals fat oljereserver som sägs vara det största sådana utsläppet på årtionden.

Oljepriset har fallit med mer än 11% under dagen och svänger för närvarande runt $69,6 per fat. Det är det värsta oljefallet hittills i år, även fast marknaden väntar på vad OPEC och Economic Commission Board (ECB) kommer att göra de närmaste dagarna.

Bitcoin rasar under $60 000

Veckan har sett Bitcoin-priset fortsätta sitt fria fall sedan den nådde toppen på $69 044 den 10 november. Flaggskeppskryptovalutan har sjunkit nästan 10% den här veckan, med priser runt stödnivåer på $54 300 i skrivande stund.

Det är möjligt att BTC skulle sjunka ytterligare mot en stark dollar, med investerare som stöter på obligationer. Bitcoin-priset är 20% lägre än sitt all-time high, men vissa analytiker säger att den är fortsatt hausse och kan fortfarande nå målet på $100 000 i slutet av året.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto