Home > Warren Buffets Berkshire stabilt under COVID-19

Warren Buffets Berkshire stabilt under COVID-19

Berkshire Hathaways årliga möte ägde rum på ett ovanligt sätt – ett virtuellt möte utan Charlie Munger vid bordet. Warren Buffetts kommentarer kommer ändå troligtvis påverka finansvärlden denna vecka, framförallt med tanke att många investerare höll ett vakande öga över vad han hade att säga.

Ett stort frågetecken under denna hälsokris har varit varför Berkshire, som sitter på mängder av likvida medel, inte använder dessa medel. Trots allt sjönk aktiemarknaden med över trettio procent från dess topp, vilket har sänkt värderingen för många intressanta företag.

Berkshire har som sagt valt att sitta på avbytarbänken. Till skillnad från under finanskrisen 2008, då Berkshire var en aktiv köpare av företag för mindre än de var värda, har vår tids hälsokris sett en annan reaktion från världens bäst ansedda investerare.

Många har överraskats av att Berkshire inte valde att köpa, utan istället att sälja. De likviderade hela sin insats i flygbranschen, en åtgärd som antagligen kommer få konsekvenser för de redan utsatta flygbolagen.

Berkshire konsoliderar sina likvida medel

Anledningen att de valde att sälja var att världen har förändrats på grund av Coronavirus-krisen. På grund av denna förändring ser vi plötsligt betydligt färre flygresor och därmed färre kunder och mindre intäkter i denna sektor.

Investerare kommer dock antagligen använda sitt kritiska öga när det kommer till Buffetts kommentarer. Om Berkshire inte kan hitta en investerare som är värd att överväga efter en sådan försäljning kan det innebära två saker.

För det första kan det innebära att deras försäljning bara har börjat, vilket innebär att vi inte nått en lägsta punkt och att aktiemarknaden pekar nedåt. I så fall kommer Buffetts kommentarer antagligen lägga mer kol på elden och skicka det amerikanska aktieindexet ännu lägre.

För det andra kan det vara så att Buffett blivit mer av en pessimist. Detta är trots allt en kris vars like vi aldrig tidigare sett, och det kan kräva en ännu starkare likvid position för Berkshire. Mot slutet av första kvartalet 2020 kommer Berkshire ha hela 137 miljarder dollar i likvida medel utan vilja att använda pengarna. Vi har istället sett det motsatta hända, nämligen att de sålde sina insatser i amerikanska flygbolag.

Kanske är det så att världen förändras för snabbt för en jätte som Berkshire för att de ska kunna anpassa sig snabbt. Det blir trots allt svårare och svårare att vinna på börsen när investeringsfordonet växer.

Men en sak förändrades inte för den investerare som alltid satsar mot domedagen – Buffett tror fortfarande på det amerikanska finansundret, och han är säker på att USA kommer ta sig ur detta. Medan vi väntar på det har dock Berskhire valt att sälja sina insatser i amerikanska flygbolag.

Är detta Buffetts sätt att berätta för världen att problemen för aktiemarknaden bara har börjat?

 

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.