Home > Wells Fargo döms till miljardböter efter att ha lurat kunder.

Wells Fargo döms till miljardböter efter att ha lurat kunder.

Wells Fargo, USA:s största bank mätt efter marknadsvärde, dömdes på torsdagen till böter om 185 miljoner dollar, över 1,5 miljarder kronor, sedan banken anklagats för att ha använt en lång rad oetiska försäljningsmetoder.

Det rapporterar amerikanska media, bland andra Wall Street Journal.

Den västkustbaserade Wells Fargo, som har en stor privatverksamhet med över 40 miljoner så kallade retail-kunder, anklagas bland annat för att ha gett ut kreditkort utan kundernas godkännande, för att oombedd ha flyttat kunders pengar och för att ha utnyttjat kunder i interna säljtävlingar.

Wells Fargo har varken erkänt eller förnekat anklagelserna, men har gått med på att betala böterna. Därtill har banken sparkat 5.300 anställda som varit inblandade i ”olämpliga försäljningsverksamheter”.

En talesperson för banken medger att ”både chefer och team-medlemmar” har varit inblandade, men att avskedandena ska ses i ljuset av att banken har över 260.000 anställda.

Enligt myndigheten Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) har missdåden sitt upphov i en osund incitamentsstruktur, som belönade medarbetare för hur många produkter som såldes – snarare än om produkterna var lämpliga för kunden. Bland annat har kunderna fått höra att vissa produkter bara var tillgängliga som del i ett större paket, vilket lett till att de lurats betala för mer än de önskat.

”Wells Fargo byggde ett incitamentsbaserat ersättningssystem som gjorde det möjligt för de anställda att använda bedrägliga försäljningsmetoder, och det förefaller som om banken inte övervakade programmen på ett korrekt sätt”, säger CFPB:s chef Richard Cordray till Wall Street Journal.

Från bankens sida medges att fel kan ha begåtts av enstaka anställda.

”Vi beklagar och tar ansvar för eventuella tillfällen då kunder har erhållit produkter de inte begärt”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Wells Fargo (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto