Home > WTI-priset på råolja – tre anledningar till den stigande trenden

WTI-priset på råolja – tre anledningar till den stigande trenden

Om det fanns en marknad som förtjänar uppmärksamhet år 2021 är det oljan. Om man betänker att WTI-priset på råolja låg på under noll för bara ett år sedan, nära -40 dollar, är vändningen ännu mer imponerande.

Råoljepriset har denna vecka legat på nära 68 dollar i en stigande trend som markerar den bästa starten på ett handelsår på minst tre årtionden. Oljan är inflationsberoende, det vet alla traders, men den senaste prisförändringen har varit så aggressiv att man kan börja undra hur hållbar inflationen blir för den övergripande ekonomiska återhämtningen.

Vad ligger bakom de höga oljepriserna?

För valutahandlare är det stigande oljepriset ännu mer oroande. Betänk faktumet att alla centralbanker i världen har ett inflationsmål. Eftersom oljan är inflationsberoende kan centralbanker förvänta sig en högre inflation när priset på olja stiger, och lägre när det motsatta sker. Problemet är att så länge som priset på olja stiger förlängs den ”temporära” faktorn. Så vad gör man – låter man inflationen stiga eller inte? Vad händer om priset på olja fortsätter att klättra hela året, och till och med efter det?

En anledning till den stigande trenden för WTI-priset på råolja är så klart vaccinationstakten. När man tittar på antalet infektioner och fall i länder där man har vaccinerat stora delar av befolkningen ser det lovande ut.

Detta har lett till förväntningar om ”en återgång till det normala”, vilket leder till att efterfrågan på olja ökar. Tillgången matchar dock inte den stigande efterfrågan, då de oljeproducerande länderna har hållit nere produktionen.

Den minskade tillgången accentuerades även av en ny attack på de tre huvudsakliga oljeterminalerna i Saudiarabien. Problem med produktionen här hotar hela leveranskedjan, så priset på olja lär fortsätta stiga.

Slutligen har vi stödpaketet i USA. USA utannonserade ett nytt stödpaket värt 1,9 biljoner dollar, trots starka bevis på att ekonomin håller på att vända. Eftersom USA är världens största oljekonsument och den övergripande största ekonomin kommer detta stödpaket leda till en högre potentiell tillväxt för resten av världen. Därmed stiger efterfrågan på olja ännu mer, samtidigt som tillgången är relativt låg.

Man kan i en grundkurs i ekonomi lära sig att priserna stiger när efterfrågan överstiger tillgången. Så länge som denna balans inte förändras finns det mer utrymme för priserna att stiga.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.