Home > WTI-råolja knackar på $90-dörren. Är det dags att sälja?

WTI-råolja knackar på $90-dörren. Är det dags att sälja?

WTI-råolja har redan överträffat 2021 års toppnivåer. Det handlas nu för nära $90/fat, och $100 är inte uteslutet, enligt Chevrons vd Mike Wirth.

Oljans rally fortsätter än så länge under det nya handelsåret. WTI-råoljepriset överträffade 2021 års toppnivåer och handlas för närvarande för $87,52/fat, högre på dagen med 0,26%.

Högre oljepriser pressar priserna på varor och tjänster. Därför kommer centralbanker som bekämpar den skenande inflationen att ha svårt att hitta receptet med stigande oljepriser.  

Ett av de stora oljebolagen som rapporterade sina kvartalsvinster denna vecka var Chevron. De rapporterade en vinst för fjärde kvartalet 2021 på 5,1 miljarder dollar, mycket bättre än förlusten på 665 miljoner dollar föregående år. Under vinstsamtalet uteslöt inte Chevrons vd Mike Wirth möjligheten att oljepriset kunde nå 100 dollar. Motsatsen.

Så är det dags att sälja under rallyt eller att stanna länge för $100-nivån?

Vad säger den tekniska bilden?

Den tekniska bilden ser hausseartad ut om vi betänker det faktum att marknaden fortsätter att göra högre toppar och högre dalar. En sådan serie är definitionen av en hausseartad marknad, och att försöka kortsluta den är dumt.

Dessutom, nu när WTI-råoljepriset nådde en ny höjd över den som gjordes i slutet av 2021, är portarna öppna för ett test på de centrala $100. Runda siffror spelar alltid en avgörande roll i handeln, eftersom finansmarknadsaktörer tenderar att sätta avvaktande order på take-profit eller stop-loss runt sådana nivåer. Alternativmarknaden tenderar också att vara mer aktiv när priset svävar nära ett runt tal.

Angående Wiensamtalen?

Den österrikiska huvudstaden har varit hem för Wien-förhandlingarna ganska länge nu. Västmakter diskuterar med Iran möjligheten att häva sanktionerna i utbyte mot att Irans kärnkraftsansträngningar stoppas.

Hittills har diskussionerna varit konstruktiva och gått framåt. Parterna har nått ett framskridet stadium och den åttonde förhandlingsrundan väntas återupptas nästa vecka.

För oljemarknaden är iransk olja ett wild card. Skulle en överenskommelse nås kan den nya oljan från enbart Iran förskjuta balansen mellan utbud och efterfrågan.