Home > WTI-råoljepriset hoppar till $110: finns en vändning i korten?

WTI-råoljepriset hoppar till $110: finns en vändning i korten?

Råoljan hoppar till över $100/fat på grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina och stiger mer än $15/fat på bara två dagar. Vad kommer härnäst?

Energipriserna steg kraftigt som ett resultat av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Västerländska sanktioner mot Ryssland ledde till att råoljepriset hoppade till över $100/fat i en nästan vertikal rörelse.

Sådana nivåer är inget annat än imponerande, med tanke på att det först i april 2020 inte fanns någon efterfrågan på olja på grund av covid-19-pandemin. Som ett resultat avgjordes oljeterminskontrakt i negativt territorium, och nu pratar vi om nivåer över $100/fat för WTI-råoljan.

Höga priser har flera konsekvenser för finansmarknaderna, hushållen och den globala ekonomin. Till exempel matar högre oljepriser inflationen, vilket påverkar centralbankernas agerande.

Tänk inte längre än Europeiska centralbankens senaste prognoser för oljepriset som släpptes i december 2021. Oljepriset i EUR-termer är upp mer än 60% över de nivåer som ECB projicerar och därför måste penningpolitiken anpassa sig till de nya inflationsprognoserna.

Mer uppsida är möjlig för WTI-råoljepriset

Trots att WTI-råoljepriset handlas på så höga nivåer ser den tekniska bilden hausseartad ut. I april förra året startade en expanderande triangel. Dess sista etapp bildades i november 2021, när världen fruktade att de globala ekonomiska konsekvenserna från Omicron skulle pressa världen tillbaka till recession.

Men det visade sig att nedgången bara var slutet på den triangulära konsolideringen, eftersom priset studsade och bröt över bd-trendlinjen. Där började ytterligare en konsolidering, denna gång en kortlivad sådan.

En sammandragande triangel, en vimpel, bildad ovanför bd-trendlinjen. När vimpeln bröt högre hade priset blåst bort motståndet på $100. Dessutom signalerar vimpelns uppmätta rörelse mer uppåt mot $115/fat och högre.

På den fundamentala fronten går händelserna så snabbt att det är svårt att hänga med i alla nyheter som kan påverka oljepriset. Till exempel, bara under de senaste dagarna fick vi reda på att IEA släppte ut 60 miljoner fat olja från beredskapslager, att Wien-samtalen med Iran gick framåt, och att den brittiska jätten BP och andra oljeaktörer lämnar sina ryska satsningar.

Med andra ord, förvänta dig att volatiliteten förblir hög på oljemarknaderna, och därför skulle oljepriset sannolikt förbli bud.