Home > WTI-råoljepriset når 100 dollar? – Inget är omöjligt

WTI-råoljepriset når 100 dollar? – Inget är omöjligt

WTI-priset på råolja inledde året spektakulärt när det nådde 63 dollar efter en starkt stigande trend sedan i november förra året. November 2020 var även månaden då stora läkemedelsbolag utannonserade de preliminära resultaten från sina COVID-19-vaccin.

Samtidigt visar vaccinationskampanjen i avancerade och utvecklande länder att resultaten bekräftar förväntningarna. Till följd av det förbereder sig den svängiga oljemarknaden på att en ekonomisk återhämtning är nära.

Denna stigande rörelse på oljepriset är så abrupt att det överraskade såväl traders som beslutsfattare. Å ena sidan har valutahandlare som satsade på en sjunkande kanadensisk dollar (CAD) haft det svårt under 2021. Faktum är att alla råvaruvalutor har presterat starkt tack vare den snabba ekonomiska återhämtningen.

Å andra sidan kan beslutsfattare se att inflationen redan har närmat sig målet. I Europa växte Core-inflationen i januari 2021 snabbare än någonsin tidigare. Oljan leder till högre priser, och frågan är nu hur mycket WTI-priset kommer stiga?

Effektiva vaccin och kallt Texas-väder får råoljan att stiga

Mot slutet av förra året var stora investeringsbolag optimistiska om den ekonomiska återhämtningen. Om vaccinationskampanjen lyckas kommer den andra hälften av året leda till enorm tillväxt. Till följd av det har de flesta prognoserna fokuserat på råoljepriset för året lagt priset på mellan 55 till 65 dollar, beroende på investeringshus.

Just nu ligger oljan på 63 dollar mindre än två månader in på handelsåret, vilket säger mycket om diskrepansen mellan vad som förväntas och vad som hände. Högre revideringar förväntas dock. Vi har redan en – Morgan Stanley menade att Brent-råolja kommer nå 70 dollar mot årets tredje kvartal. Med stigande revideringar förväntas när vi närmar oss pandemins slut.

Optionsmarknaden steg ytterligare. Optioner är derivat som erbjuder exponering till den underliggande tillgången, men det är en rättighet, inte en skyldighet, att tradea tillgången. Ägaren av call-optionen förväntar sig att priset på den underliggande tillgången kommer stiga i framtiden, medan ägaren av put-optionen satsar på motsatt riktning.

Enligt Saxo Group, ett europeiskt investeringshus, stiger intresset av call-optioner på 100 dollar/tunna. Intresset på de tre huvudsakliga kontrakten, med förfallodatum i december 2021, 2022 och 2023 steg till nära 80 000. 100 dollar per tunna är därmed inte bara en möjlighet – investerare satsar på det.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.