Home > WTI-råoljepriset närmar sig $100/fat: det här är vad diagrammen säger

WTI-råoljepriset närmar sig $100/fat: det här är vad diagrammen säger

Råoljepriserna fortsätter att stiga, vilket driver upp inflationen och inflationsförväntningarna. Mot slutet av förra veckan handlades WTI-råoljepriset långt över $90/fat. Närmare bestämt handlades det över $93/fat, vilket underblåste rykten om att det snart skulle handlas för $100/fat. Så vad säger den tekniska bilden oss?

Covid-19-pandemin utlöste en av de mest spektakulära nedgångarna i ett finansiellt tillgångspris i finansmarknadernas historia. När WTI-råoljepriset för första gången någonsin fick sjunka under noll var det ett tydligt tecken på att efterfrågan försvann.

När allt kommer omkring, med ekonomier i låsning, slutade varor att flytta från en del av världen till en annan.

Men det ändrades snabbt.

Den snabbaste ekonomiska recessionen följdes av den snabbaste ekonomiska återhämtningen någonsin. Som ett resultat studsade oljepriset tillbaka högre och handlades för över $93/fat senast.

Vad säger den tekniska bilden med $100/fat i sikte?

WTI-råoljepriset förblir hausse trots att det reagerar på dynamiskt motstånd

Marknaden ser stark ut att nå $100/fat. När allt kommer omkring fortsätter serien av högre toppar med det senaste trycket över $93/fat.

Reaktionen från dynamiskt motstånd ser normal ut, som den hände tidigare. Dessutom var den efterföljande nedgången inte tillräckligt stark för att ogiltigförklara serien med högre låga nivåer – ännu ett hausseartat tekniskt argument.

Med tanke på vikten av oljehandel över 100 $/fat, åtminstone ur ett psykologiskt perspektiv, kan man säga att vägen för minsta motstånd förblir uppsidan. $85/fat fungerar nu som horisontellt stöd, medan serien av högre låga nivåer endast skulle ogiltigförklaras av en rörelse under $65/fat.

Med andra ord, nedgången för att ogiltigförklara det hausseartade fallet är mycket större än avståndet till $100/fat. Därför skulle tjurar troligen använda sina resurser och köpa under dippen.

Vad sägs om den grundläggande?

Grunderna är starka. Efterfrågan överstiger utbudet, OPEC+ är nöjda med den nuvarande produktionsplanen och de globala ekonomiska tillväxtprognoserna är optimistiska.

Den enda risken för ännu högre oljepriser kommer från förhandlingarna mellan Iran och världens ledare. I går inleddes den 8:e förhandlingsrundan i Wien och den iranska oljan är det jokertecken som kan komma att tynga WTI-råoljepriset på kort sikt.