Home > WTI-råoljepriset stiger ytterligare 2% idag. Är det dags att sälja?

WTI-råoljepriset stiger ytterligare 2% idag. Är det dags att sälja?

Råoljepriset stiger ytterligare 2% och sätter en ny topp över 2021. Vad driver oljepriset upp och är det dags att bygga korta positioner?

Oljan tog fart igen idag. Den bröt över 2021 års toppnivåer, och det hausseartade tekniska utbrottet verkar ha fler ben.

Finns det ytterligare utrymme för uppsida?

Hausseartat tekniskt utbrott

Den tekniska bilden visar ett hausseartat utbrott. Genom att göra en ny högre high över den som etablerades i slutet av 2021, öppnar marknaden upp för ett försök till de avgörande $100.

Två saker gör denna marknad hausse.

En är den nya högre höga. Så länge serien av högre höjdpunkter fortsätter, och den backas upp av den pågående serien av högre höjdpunkter, förblir oljepriset bid.

En annan är att det inte finns något riktigt motstånd förrän den dynamiska som ses bara skygga under $100-nivån. Som sådan visar den tekniska bilden ytterligare utrymme för uppsida.

Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens oljeproduktion nära medelvärdet för pre-pandemin

Förutom den hausseartade tekniska bilden, kommer oöverensstämmelsen mellan oljeefterfrågan och utbud sannolikt att gynna mer uppsida för oljepriserna 2022. Som kärnproducenter i OPEC har Saudiarabien och Förenade Arabemiraten nästan nått sina pre-pandemiska produktionsnivåer.

Samtidigt har OPEC och andra oljeproducenter begränsat oljetillgången. Resultatet har blivit en kraftig nedgång i oljelagren och skulle, om inte något förändras, sätta ytterligare press uppåt på oljepriset.

$100/fat skymtas stort

Ökningen över 2021 års höga öppnar portarna till $100/fat. Produktionen föll efter efterfrågan och det pressar priset uppåt.

Som exempel växer oljeproduktionen igen i USA, men den ligger fortfarande långt under pre-pandeminivåerna med cirka 10%. Dessutom minskade antalet riggar med 30% lägre än för två år sedan. Därför bör $100/fat för WTI-råoljepriset inte uteslutas.

Vem tjänar på stigande oljepriser?

Energilager. De erbjuder en rejäl direktavkastning och erbjuder attraktiva värderingar jämfört med andra sektorer.