Home > WTI-råoljeprisprognos när det toppar $100/fat under krig i Europa

WTI-råoljeprisprognos när det toppar $100/fat under krig i Europa

Priset på WTI-råolja når $100/fat under Rysslands attack mot Ukraina – nivåer som inte setts sedan 2014. Vad säger den tekniska bilden oss?

Ett krig startade över en natt i Östeuropa när Ryssland invaderade Ukraina. Trots att de förnekade sina avsikter, slog Ryssland till över hela ukrainska territorium under en mörk dag för Europa och dess framtid.

Handlingen överraskade marknaden. Medan den amerikanska underrättelsetjänsten flera gånger har varnat för att en fullskalig invasion var nära förestående, förnekade ryska tjänstemän det hela tiden.

Nu när kriget startade steg råvarupriserna bokstavligen över en natt. Till exempel hoppade europeisk naturgas TTF med 40%, medan Brentolja handlades över $102/fat. Dessutom har Chicago-vete stigit med 5% till en högsta nivå på 9 år, och 3-månaders aluminiumet har nått ett rekordhögt värde över $3 350.

Vad sägs om WTI-råoljepriset?

Det nådde $100/fat för första gången sedan 2014, och den tekniska bilden pekar på mer uppsida.

WTI-råolja bryter över dynamiskt motstånd

Den tekniska bilden ser hausse ut. Senast WTI-råoljepriset sjönk var i slutet av 2021, på grund av rädsla för att Omicron skulle påverka den globala ekonomin.

Efter att dessa rädslor svalnat fortsatte rallyt då den hausseartade serien av högre toppar och högre lågnivåer förblev intakta.

Man kan se en expanderande triangel – ett sällsynt fortsättningsmönster. Triangeln antyder mer uppsida, speciellt nu när WTI-råoljepriset har brutit över bd-trendlinjens dynamiska motstånd.

Dessutom fungerade $100/fat som en pivotal nivå under så lång tid. Mot slutet av förra året, när oljepriset svävade runt $85/fat, har många optionshandlare satsat på det och nått $100/fat i slutet av året. Så var det förstås inte då, men snabbspola två månader framåt, och här är vi.

Framöver har oljepriserna mer utrymme att avancera – och på väg upp ger det en del huvudbry för centralbanker som vill strama åt penningpolitiken. Till exempel överstiger oljepriserna Europeiska centralbankens personals uppskattningar med cirka 35%, vilket pressar inflationen upp med cirka 40 punkter.

Intressant nog, även efter att Ryssland erkände två utbrytande ukrainska republiker, köpte USA och dess allierade fortfarande rysk olja och andra råvaror. Dessutom, enligt en artikel av Bloomberg, kommer de att fortsätta att göra det under de kommande 24 timmarna.

Sammantaget var $100/fat stor ett tag nu. Med brutet dynamiskt motstånd är ytterligare styrka sannolikt.