Home > Yellen vs. Powell – vem flyttade marknaderna mest?

Yellen vs. Powell – vem flyttade marknaderna mest?

Handelsveckan inleddes med en smäll när Janet Yellen, finansminister i USA, talade på måndagen och uttryckte en oro över kryptovalutamarknaden. Detta är inte första gången hon har gjort det sedan hon tog över som finansminister, men hon var inte lika utförlig denna gång.

Framförallt valde hon att fokusera på Bitcoin, och menade att kryptovalutan används för olagliga transaktioner och tar enorma mängder el att tillverka. Hon varnade att det inte finns några användningsområden, och att det därmed är en bubbla. Till följd av det minskade Bitcoin direkt i värde, från 58 000 dollar över helgen till 45 000 dollar igår när de amerikanska marknaderna öppnade.

Faktum är att Yellens tal bara var näst mest viktig då även Fed:s ordförande Jerome Powell talade. Han inledde sitt tal igår med den första rundan inför senaten. Hans tal var efterlängtat av marknadsdeltagare då de hoppade att det skulle vända Nasdaqs nedgång som följde Yellens tal, och Powell levererade.

Vad sade Powell?

Från det ögonblick då Powells tal inleddes hade aktiemarknadsindexen nått sin botten. Dow Jones vände i ett mönster som har setts hela veckan – försäljning vid öppning och sen en vändning under handelssessionens andra hälft. Nasdaq tog igen stora delar av förlusterna, medan S&P 500 nådde gröna territorier för dagen en timme innan sessionens stängning.

Powell sade att Fed förväntar sig volatil inflation under det kommande året, men att Fed inte är oroliga över det. Han avvisade även eventuella avsikter att Fed ska dra ner på sina inköp, och att Fed i så fall skulle utannonsera det med god framförhållning.

Digitala valutor låg även på agendan, och Powell sade att Fed undersöker en digital dollar. Han sade även att detta är en av deras främsta prioriteringar, men med tanke på dollarns status som reservvaluta ses det inte som en akut fråga.

Marknaderna älskade faktumet att Powell inte antydde att de kvantitativa lättnaderna skulle avta, så vändningen på marknaden var väntad. Men, aktiemarknaden i allmänhet och IT-sektorn i synnerhet ser svag ut här. Vissa offentligt listade företag har investerat massivt i Bitcoin på sistone, och faktumet att kryptovalutan har tagit flera steg tillbaka kan påverka dessa företags resultat. Om Bitcoin fortsätter att minska kan det bli svårt för IT-sektorn att nå de senaste höjderna igen.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.