Home > Yen har brutit genom 100-barriären mot dollarn

Yen har brutit genom 100-barriären mot dollarn

Yenen har sedan Bank of Japans massiva penningpolitiska lättnader i början av april varit uppe och testat 100-nivån mot dollarn några gånger utan att lyckas bryta igenom.

På torsdagen inleddes yenförsvagningen efter positiva USA-data om arbetsmarknaden, där rörelsen sedan tog fart efter att optionsbarriärer släppt.

”Brytandet av denna nyckelnivå öppnar dörren för ett ytterligare fall med 5 procent och möjligen 110 yen per dollar i slutet av året. Det har potential att få politiska återverkningar då Japans handelspartners kan komma att klaga”, sade Alan Ruskin på Deutsche Bank till Financial Times.

Bedömare uppgav till Financial Times att hedgefonder har varit drivande i yenhandeln. Om de många mindre investerarna i Japan börjar kliva in i den korta yenhandeln, så kan valutan tappa ytterligare.

Yenen har också tappat på statistik från det japanska finansdepartementet på fredagen, som visade att investerare var nettoköpare av utländska obligationer under de senaste två veckorna.

”Jag tror att ’yen-bears’ blir uppmuntrade av dagens data. Yenen kan sjunka till 104-nivån (mot dollarn) under andra kvartalet och till 110 vid slutet av året”, sade Roy Teo på ABN Amro till Bloomberg News.

Samtidigt som yenförsvagningen har USA-dollarn stärkts mot flera andra valutor, som brittiska pund, australiska dollar och euron. Mot euron har dollarn stärkts cirka 1 cent till 1:304 jämfört med den tidiga svenska stängningen på onsdagen.

Dollar / Yen

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto