Home > Ytterligare 1,3 miljoner ansöker om arbetslöshetsersättning

Ytterligare 1,3 miljoner ansöker om arbetslöshetsersättning

Ett av de mest bevakade datasetten under pandemin är arbetslöshetsfrekvensen och antalet människor som ansöker om arbetslöshetsersättning i USA.

Nya arbetslöshetsansökningar och fortsatta arbetslöshetsansökningar släpps varje vecka och har blivit allt mer viktiga när man jämför med månatliga Non-Farm Payrolls (NFP).

Om investerare innan pandemin fokuserade på NFP och privata löner för att se hur det gick på den amerikanska arbetsmarknaden har analysen nu skiftat till data som släpps varje vecka. Arbetslöshetsansökningar existerade innan krisen, men fokus låg ofta inte på denna data då det är en eftersläpande indikator. Idag erbjuder den dock värdefulla insikter i hur arbetsmarknaden hanterar krisen, och investerare använder sig av den för att se tecken på förbättringar.

Inga tecken på förbättringar de senaste veckorna

Diagrammet ovan återspeglar hur viruset har påverkat arbetsmarknaden. Efter en stark ökning under de första veckorna av lågkonjunkturen har antalet människor som ansöker om arbetslöshetsersättning minskat. Siffrorna ligger dock fortfarande på förhöjda nivåer jämfört med förhållandena innan pandemin, vilket antyder att många jobbförluster blev permanenta.

En måttlig förbättring sågs förra veckan i antalet fortsatta ansökningar – de gick ned till 17 miljoner, vilket dock fortfarande är en hög siffra som antyder att uppsägningarna fortsätter.

Vissa menar att datan påverkas av säsongsbetonade justeringar, och att återhämtningens form överskattas. Det har tidigare visat sig att denna tid på året ser ökningar av arbetslöshetsansökningar, vilket innebär att säsongsbetonade justeringar drar ned datan – en effekt som bör synliggöras under de kommande veckorna också.

Denna data släpptes igår och bekräftar det minskade antalet lediga jobb de senaste två veckorna – 5,5%, vilket är ett tecken på att återhämtningen inte går bra. W-formad återhämtning blir därmed allt mer trolig, och konsekvenserna är att vi kommer se minskad sysselsättning i juli-rapporten.

Marknaden reagerade inte så starkt på nyheterna. I en typisk sommarsession ökade volatiliteten en aning, men inte så mycket jämfört med resten av handelsdagen. Arbetslöshetsansökningarna kom även samtidigt som data från detaljhandeln, som låg över förväntan. Det blev därför blandade resultat under gårdagens handelsdag, vilket bidrog till låg volatilitet på USD-paren.

Investerare bör dock inte underskatta svagheten som syns i arbetslöshetsansökningarna. Om detta kvarstår kommer det få långvariga effekter på den ekonomiska återhämtningen.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto