Home > Ytterligare 1,5 miljoner amerikaner sökter arbetslösersättning i förra veckan

Ytterligare 1,5 miljoner amerikaner sökter arbetslösersättning i förra veckan

USA’s skapande av arbetstillfällen är en av de mest bevakade ekonomiska nyheterna i världen, på grund av att det ingår i FED’s dubbla mandat om både prisstabilitet och maximal sysselsättning. Under hela månaden kommer det olika ekonomiska nyheter och information om arbetsmarknaden – det är näringsidkarens uppgift att sammanställa dem för att bilda sig en bild av utvecklingen och vad FED kommer att göra nu.

I går visade ansökningarna om arbetslösersättning  i USA att i förra veckan så sökte ytterligare 1,5 miljoner människor arbetslöshetsersättning – ett häpnadsväckande  antal på alla sätt.

Det bra och det dåliga med gårdagens ansäkningar om ersättning

Det positiva med gårdagens ansökningar är att antalet minskar, även om det handlar om över en miljon ansökningar i veckan. Om vi jämför det med de 6,8 miljoner ansökningarna i mars, det högsta uppmätta antalet någonsin, är gårdagens antal verkligen en förbättring.

Men det är knappast en anledning att fira. När miljontals människor förlorar arbetet varje vecka är det svårt att prata om en ekonomisk återhämtning, för att inte tala om någon prognos när en eventuell förbättrning kommer att inträffa.

Dessutom står den långsamma och ojämna minskningen av ansökningar i skarp kontrast till optimismen när det gäller återhämtningen av den ekonomiska utvecklingen. Återanställningar och nyanställningar bör vara högre än pågående uppsägningar – vilket de helt enkelt inte är.

Det handlar om över tjugo miljoner pågående ansökningar, vilket är ett ungefärligt medelvärde mellan minskande och ökande siffor. Avsaknaden av en konsekvent återhämtning när det kommer till ansökningar om arbetslösersättning signalerar en svag återhämtning på arbetsmarknaden, med konsekvenser för ytterligare arbetsrelaterade uppgifter.

Maj månads rapport från NFP visar på en stark återhämtning, men vad datan från veckan visar är långt ifrån en optimistisk bild. Eftersom handlarna vill blicka framåt och använder de ekonomiska uppgifterna för att ta reda på vad centralbanken kommer att göra härnäst, kommer FED att behålla sin inställning och kommer att behöva gå in med mer åtgärder om arbetsmarknaden förblir densamma.

Rädslan är att om detta händer i världens största ekonomi, så kommer troligen resten av den utvecklade världen att uppleva ett liknande scenario. Dessutom är konsekvenserna av den lågkonjunktur som skapats av COVID-19-pandemin, att den lätt kan förvandlas till ekonomisk depression om den kvarstår mycket längre.

Att detta är ett valår i USA (dvs presidentvalet om några månader) komplicerar den ekonomiska och skattemässiga bilden ännu mer. Och det gör även alla prognoser om hur den amerikanska dollarn utvecklas härifrån.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto