Home > Ytterligare gradvisa räntehöjningar behövs enligt Fedchefen i San Francisco.

Ytterligare gradvisa räntehöjningar behövs enligt Fedchefen i San Francisco.

Fedchefen i San Francisco, John Williams, anser att ytterligare gradvisa räntehöjningar sannolikt kommer att behövas med tanke på den ”starka” USA-ekonomin som har nått full sysselsättning och vars inflation närmar sig 2 procent.

Det sade han i ett anförande under natten till onsdagen, enligt Bloomberg News.

Enligt John Williams är USA-ekonomin i ”gott skick och rör sig i rätt riktning”, och riskerna är ”i stort sett balanserade”.

Han konstaterade samtidigt att även om mycket av diskussionen har handlat om finanspolitik och om andra federala åtgärder så finns det också ett antal andra faktorer, i USA och på andra håll, som kan leda till att ekonomin utvecklas bättre eller sämre än väntat.

John Williams sade också att Feds räntehöjning den 14 december var ett ”lämpligt litet steg” i processen mot att avlägsna de monetära stimulanserna. En ekonomi som är ”för het för länge” kan skapa obalanser och gradvisa räntehöjningar minskar risken för detta. Om Fed skulle vänta för länge kan obalanserna öka och tvinga Fed att ”jaga ikapp” och minska centralbankens manöverutrymme.

Beträffande inflationen sade John Williams att ”vi är inte riktigt på målet ännu, men vi närmar oss” och han bedömer att inflationen når tillbaka till 2 procent inom de närmaste åren.

I en frågestund med journalister efter anförandet sade John Williams, som inte röstar i FOMC i år, att skulle vara bekväm med att låta Federal Reserves balansräkning börja minska ”när väl risken för misstag har minskat något”.

Han ville inte precisera vid vilken nivå för Fed fundsräntan som det kan vara aktuellt att överväga att börja minska balansräkningen, ”men det skulle vara när räntan ligger en bra bit över noll”.

Om Fed bedömer att finanspolitiska åtgärder ökar uppåtriskerna skulle han vara beredd att säga att det är dags att börja justera balansräkningen, men ”det beror på hela bilden”.

Enligt John Williams bör dock Fed definitivt börja diskutera balansräkningens storlek i år, och han ser en god chans att räntan kan höjas tre gånger i år.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto