Home > Zalando investerar i svenskt lager under 2017.

Zalando investerar i svenskt lager under 2017.

Zalando planerar att öppna ett lager i Sverige i år, men har ännu inte bestämt var det ska ligga.

Det säger vd Rubin Ritter till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

”Det enda vi kan säga är att det blir i Sverige. Vi letar fortfarande efter rätt läge, och flera möjligheter finns på bordet även om det är för tidigt att säga var det blir”, säger han och nämner att några hundra lokala arbetstillfällen kommer att skapas.

Avgörande för val av läge är ett antal parametrar, framför allt möjligheten att leverera snabbt genom både geografisk placering och tillgänglig infrastruktur, och förstås tillgången på personal.

Planen är att driva lagret tillsammans med en partner, ”så möjligen kommer vi att titta på lägen där potentiella partner redan har byggnader”, säger Rubin Ritter, och nämner att diskussioner med flera potentiella partner pågår.

Syftet är att nå leveranstider på 1-2 dagar och därmed ytterligare förstärka en nordisk försäljningstillväxt som Rubin Ritter beskriver som mycket stark: Zalando kommunicerar visserligen inte omsättningen i enskilda länder eller regioner, men vd:n säger att den nordiska verksamheten har vuxit ”överproportionellt” under de senaste åren och att Zalando har potential att omsätta mer än en miljard euro i Norden under nästkommande år (plural).

Lagret beskrivs som ett ”satellitlager” av samma slag som bolaget kommer att öppna under innevarande kvartal i Frankrike och Italien, till skillnad från bolagets större ”hubbar” som ligger i centrala Europa och är tre till antalet, med en fjärde under byggnation i Polen.

Rubin Ritter beskriver ”satelliterna” som något mindre och avsedda för en specifik marknad, medan hubbarna tjänar hela Europa.

Stockholmsbörsens största renodlade logistikföretag Catena, som i veckan fick en köprekommendation i Affärsvärlden, har såvitt vd Gustaf Hermelin känner till inte deltagit i några diskussioner med Zalando. Han säger också att han tror att ett Zalandolager med sin omfattande byggnation tarvar en nybyggnation snarare än att en existerande lagerbyggnad tas i bruk:

”Ska det vara på riktigt, då behövs det nog ett nybygge – jag har svårt att se något annat”, säger han.

Kinneviksdelägda Zalando presenterade en försäljningstillväxt på 25 procent på tisdagen, under väntade 30.2 procent enligt Bloomberg. Omsättningen uppgick till 1.086 – 1.094 miljoner euro under årets fjärde kvartal.

Aktien var vid runt 11:30 tiden på tisdagsförmiddagen ned drygt fyra procent.

Zalando investerar i svenskt lager under 2017.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto