Home > Vad är Papertrada / Handla på Simulator?

Vad är Papertrada / Handla på Simulator?

Att papertrada / trada/handla på simulator / simtrada mm, innebär att du i ett tradingprogram kan följa marknaden i realtid och exekvera trades på exakt samma sätt som du skulle göra om du tradade med riktiga pengar. I stället för att skicka din order till börsen registreras din order i stället i din dator så att du kan få fram statistik på vinnande och förlorade trades mm.

Det råder många diskussioner om detta ämne runt om i trädingsfären.
Många anser att trada på en simulator är värdelöst pga av att du inte utsätts för samma psykologiska påfrestningar som du gör när du tradar med riktiga pengar.
Andra tycker att papertrading är ett utmärkt sätt att finslipa och testa dina skills innan du sätter riktiga pengar på spel.

Själv tycker jag tycker att papertrading är ett utmärkt redskap av flera anledningar:

  • Du kan experimentera med olika strategier, marknader, orderläggningsalternativ mm utan ekonomisk stress.
  • Du kan göra nybörjarmisstag utan att det kostar stjortan.
  • Du kan samla statistik på vad som funkar, eller inte funkar för dig.
  • Du kan öka ditt självförtroende baserat på statistik innan du sätter dina pengar på spel.
  • mm.

En sak är dock säker, klarar du inte av att tjäna pengar kontinuerligt när du tradar på en simulator, så kommer du garanterat inte att göra det med riktiga pengar!

Beroende på vad du tradar för timeframe så är givetvis möjligheterna med papertrading varierande. mSom daytrader har du väldigt stor nytta av detta, och kan administrera din papertrading på rätt sätt genom att du antagligen gör tillräckligt många trades per dag för att du på en till två månader ska kunna ha tillräckligt med statistik för att kunna avgöra om du kan gå live mer riktiga pengar eller om du måste fortsätta papertrada ett tag till. Swingtradar eller investerar du, där du gör några avslut per månad eller år är papertrading inte ett lika bra alternativ.

Det du som ny investerare eller swingtrader dock kan göra är att utnyttja papertrading till att öva på din orderläggning och för att få en större förståelse för spreadar, orderflöde, charts mm.

För att du ska lyckas med din papertrading är det extremt viktigt att du harsjälvdisciplinen att agera som om du tradade med riktiga pengar. Se det som ett spel där du måste tjäna ihop tillräckligt med poäng under en förbestämt tidsperiod för att kvalificera dig själv till nästa period där du kan börja trada med riktiga pengar.

Klarar du inte ditt mål får du papertrada tex en månad eller några veckor till, tills dess att du är redo.

Sätt upp tydliga mål för dig själv med detta, och för noggrann statistik på allt du gör. Det här typen av målsättning kommer att göra att du kommer närmare den riktiga upplevelsen då du sätter pressen på dig själv att prestera för att kunna gå vidare.

Jag känner inte till så många demotradingplattformar. Jag har papertradat på Trading Technologies, Tradestation och Ninja Trader. Någon som känner till några fler?

”Perfect practice makes perfect”