Home > Räkna aldrig pengar när du tradar!

Räkna aldrig pengar när du tradar!

Ett viktigt koncept som jag även hör många andra framgångsrika traders prata om är att inte bry sig om pengar medan du tradar. Trading är väldigt svart eller vitt, antingen tjänar du pengar, eller så förlorar du pengar. I båda fallen är det mycket känslor inblandat pga av att pengar är en så stor del av våra liv.

Men fundera några minuter över hur ditt fokus störs om du är för fokuserad på pengar medan du tradar.

Att inte tänka på pengar medan jag tradar är något som jag ständigt försöker träna mig i. Detta kan kanske låta konstigt, men jag menar att om du tränar dig själv att inte tänka på din vinst eller förlust under dagen, så kan du i stället lägga ditt fulla fokus på att exekvera dina trades på rätt sätt.

Om du som exempel köper eller säljer 10 st aktier när du handlar en aktie så kommer ditt P/L (Profit/Loss) röra sig i swingar om några kronor. Du skulle därmed antagligen inte bry dig särskilt mycket. Detta är inte tillräckligt med pengar för att påverka dig psykiskt.

Alla har en nivå där de inte bryr sig om pengar, och denna nivå är olika från person till person. Hur mycket du litar på ditt tradingsystem, storleken på ditt tradingkonto, hur mycket du behöver kapitalet du arbetar med mm spelar en stor roll i detta.

Tricket är att trada på en nivå där du känner dig bekväm med dina P/L swingar så att du i stället kan fokusera på ett exekvera dina trades på ett perfekt sätt oavsett om du tar en förlust eller vinst på den enskilda traden. Börjar du bli för känslomässig vid en förlust så kan det vara så att du tradar med för stor risk/position för ditt förhållande till det kapital du arbetar med? Ta i den situationen ett steg tillbaka, siza ner ett tag tills du igen känner dig bekväm med att stiga upp till en större riskprofil igen.

Tänk dig att du ligger på operationsbordet och ska genomgå en lifsavgörande operation. I den situationen förväntar du dig inte att din doktor står och funderar på hur mycket han kommer att tjäna på denna operation, eller vad han ska köpa för pengarna han kan driva in från detta ingrepp.

Du förväntar dig i den situationen att din doktor funderar på hur han ska förbereda operationen, vilka verktyg han behöver, hur han ska samordna sitt team mm.
Samma tankesätt gäller även för traders trots att det är pengar som är vårt arbetsverktyg.

Samhället har dränkt oss i tankar om att pengar defilerar saker som status, självförtroende, attraktionskraft mm, och detta är väldigt svårt att komma bort ifrån.
Men jag tror inte att en trader kan prestera på sin topp om han inte lär sig att exekvera sina trades som en robot utan att tänka på sitt P/L!
Observera att jag inte uppmuntrar till någon form av hänsynslöshet eller dumdristighet här då du alltid måste ha dina Money Management regler på plats.

Fokusera på att gå in och ut ur dina trades enligt din tradingplan. Fokusera på vilka kriterier du letar efter för din entry samt exit. Tveka aldrig på att ta en förlust om positionen når din stop loss.

Undvik under dessa processer att tänka på pengar.

Be a robot!