Home > Trading – När ska man handla?

Trading – När ska man handla?

Denna artikel ska handla om när och hur ofta man bör handla.

Tror du att börsen skall gå upp och att det kan vara värt en chansning? Om du tänker så är du nog på god väg till fattighuset. Här ska jag förklara varför.

Egentligen är ju frågan om när man ska handla en icke-fråga och en självklarhet  om man tänker efter men den tål att upprepas då just självklarheter brukar förbises av de flesta.

Kortfattat så kan man sammanfatta det med att man bör handla så mycket som det bara går om man har en konkurrensfördel och ingenting alls om man inte har det. Det finns ju ett ordspråk på engelska som går ”Bulls and bears make money, but sheep get slaughtered”. Tjurar och björnar tjänar pengar, men är du naiv kommer det gå käpprätt åt pipan.

Det första du således bör fråga dig själv är om du har en konkurrensfördel. Om du inte genast vet vad den är så har du nog ingen, tyvärr.
Det är detta som utgör orsaken till all så kallad ”overtrading”; det vill säga att handla för mycket. (För att exemplifiera  detta så tror jag ingen skulle klaga på ”overtrading” om dessa transaktioner var vinster.)

Att inte ha en kunkurrensfördel är nog den bidragande orsaken till att folk i allmänhet förlorar på sin handel, om jag i beräkningarna tar med faktorer som att inte följa sitt system. Ett bra system blir ju mindre bra om du inte kan följa det. Å andra sidan så är ju aktiehandel numera en mycket mer socialt accepterad spelform än till exempel kortspel eller roulette och drar givetvis till sig många lyckosökare som bara söker spänning. Det är väl inget fel med att spela men många försöker få  spänning på marknaden på grund av till exempel avsaknaden av spänning i deras liv, utan att erkänna det.

Men vad är det för fel med några förluster då? Det är väl ingen fara med lite förluster här eller där? Jo det är det. Förluster minskar din kumulativa värdeökning som är så viktig för långsiktiga resultat. Till exempel så behövs det ”bara” 1,4% värdeökning i månaden för att uppnå en icke föraktfull  avkastning på 18% per år.

Har man ett system som man  har testat utförligt, är övertygad om att det fungerar och kan hålla sig till bör man således bara följa systemet. Handlar man arbiträrt så blir det mycket svårare då väldigt få personer har en objektiv värdemätare på sina åsikter: Man bör veta om man vet eller inte vet. Många brukar dock handla bara för handlandets skull. De ser börsen eller sin favoritaktie röra på sig och vill ha en del av kakan. Det slutar med att traden tvingas fram, istället för att bara vänta. Tålamod är  ytterst viktigt, speciellt i dessa tider då folk i allmänhet vill ha allting, nu direkt!

Detta gäller också om man har förlorat pengar. Efter en förlust är det många som tänker någonting i stil med att  -”Nu måste jag  tjäna igen dessa pengar”. Nej, det måste du inte alls. Se bara till att vänta tills ett  bra läge uppenbarar sig så kommer du få igen dem.

Det bästa man kan göra är att bara vänta tills du är helt säker på sin sak. Tills du är det ska du göra absolut ingenting. Då kommer du göra bättre ifrån dig än alla andra!
Man kan likna det vid att jaga. Inte går man ut i skogen och skjuter vilt omkring sig utan anledning, utan man skjuter bara när rådjuret är inom skotthåll och man är så säker som man kan vara på att fälla det.